Biz Tech web portal powered by vidi logo2

GDi pokazao GDi Atlas geo-prostorne informacijske proizvode dobivene od dronova

GDi pokazao GDi Atlas geo-prostorne informacijske proizvode dobivene od dronova

GDi je na stručnim seminarima u Osijeku i Zagrebu okupio približno 200 stručnjaka iz industrije i akademske zajednice u područjima precizne poljoprivrede, prostornog planiranja, zaštite okoliša, upravljanja energetskom, telekomunikacijskom i transportnom infrastrukturom, upravljanja kriznim situacijama, građenja i drugih, koji su iskazali izniman interes za moderne metode udaljenog prikupljanja podataka pomoću bespilotnih letjelica, iz zraka i satelita.

Na ovom stručnom seminaru su korisnici GDi rješenja po prvi puta u Hrvatskoj imali priliku vidjeti na jednom mjestu GDi Atlas geo-prostorne informacijske proizvode dobivene prikupljanjem podataka iz bespilotnih letjelica odnosno dronova i to na području Zagreba i Baranje. Prikazani su proizvodi snimanja dronovima vrlo-visoke rezolucije od 2 do 10 centimetara koji omogućavaju detaljne izmjere terena, granica, nadzor infrastrukture, automatizirani izračun zapremina, te izračun indeksa zdravlja žitarica pomoću posebnih snimaka u blisko-infracrvenom i crvenom dijelu elektromagnetskog spektra.

Poseban naglasak je stavljen na primjenu dronova, satelitskih snimaka i terenskog prikupljanja podataka putem satelitski navođenih mobilnih uređaja u preciznoj poljoprivredi koji zajedno omogućavaju povećanje prinosa uz analizu svakog kvadratnog centimetra poljoprivredne površine, te kasnije precizno navođenje poljoprivredne mehanizacije kako bi se optimizirali troškovi proizvodnje. Inicijalna snimanja provedena su u suradnji sa Agrokorovima tvrtkama mStart i PIK Belje koje se ovime svrstavaju u sami vrh primjene ove napredne tehnologije prikupljanja podataka na svjetskoj razini.

„Agrokorove tvrtke Belje, PIK Vinkovci i Vupik predvode domaću poljoprivrednu proizvodnju, a upotreba suvremene tehnologije i precizna poljoprivreda već nam danas donosi povećanje prinosa, optimizaciju procesa i smanjenje troškova. mStart sa partnerima kontinuirano radi na stvaranju tehnološke platforme koja omogućava digitalnu transformaciju poljoprivredne proizvodnje. Prikupljanje, obrada i primjena velikih količina podataka dobivenih snimanjima polja dronovima predstavlja sljedeći korak u tom procesu.“, rekao je Igor Javor, Direktor službe za vođenje projekata, mStart.

„GDi je među prvima proveo snimanja prostora bespilotnim letjelicama i prvi povezao satelitsko, bespilotno i terensko prikupljanja podataka u jedinstveni informatički sustav odlučivanja u preciznoj poljoprivredi. To je iskustvo kojim zauzimamo u ovoj IT domeni vodeću ulogu na domaćem tržištu i stvaramo značajni izvozni potencijal.“, izjavio je Leon Šagovac, Član Uprave GDi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next