Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Velik interes za RIS-ov e Nabava softver Istaknuto

Daniel Pavlić, voditelj tima za razvoj softvera Daniel Pavlić, voditelj tima za razvoj softvera

Povećanje efikasnosti, direktne uštede i transparentnost popraćena mogućnošću analize direktni su benefiti uvođenja eNabave u proces nabave u tvrtkama. Kako cijeli proces funkcionira doznali smo na stručnom seminaru Nabava - ključ uspješnog poslovanja koji je održan u suradnji tvrtke RIS d.o.o. i HGK Županijske komore Rijeka. Iskusna softverska riječka tvrtka privukla je velik broj zainteresiranih direktora nabave, njih pedesetak koji su pozorno slušali izlaganja.

Softversko rješenje eNabava predstavio nam je Daniel Pavlić, inače voditelj tima za razvoj softvera. Trenutačno ovaj proizvod koristi i s njime ostvaruje znatne uštede jedna od najvećih hrvatskih kompanija Podravka, a kao zanimljiv uvod u priču o koristima koje krajnjim korisnicima donose softveri za e-nabavu poslužio je primjer javne nabave u češkom gradu Ostravi u kojoj je gradonačelnik inzistirao na uvođenju softvera za e-nabavu i time ostvario nevjerojatne uštede.

Kod nas je zasada moguće korištenje eNabave u javnoj nabavi samo u bagatelnoj nabavi do 200 tisuća kuna. No, zato privatne kompanije nitko ne sprječava da integriraju ovaj analitički alat i njegov eAukcije se i sada već mogu koristiti u javnoj nabavi bez ograničenja. Samo se u slučaju tendera mora koristiti EOJN. Daniel Pavlić u svojoj je prezentaciji plastično prikazao gdje se svi tradicionalni dijelovi eNabave poput ponuda, scenarija nabave, tendera i drugih smještaju u proces. Aplikacija se sastoji od tri razine: Portala kupca koji upravlja projektima nabave, Portala dobavljača koji komunicira s naručiteljem i Zahtjeva za nabavu. Posebno zanimljiv feature je eAukcija čiju smo demonstraciju također vidjeli na seminaru. Radi se o alatu kojim se na tenderu prikupe ponude, a onda u dogovorenom vremenu kreće licitacija, pa se ponuđači koji nisu imenom vidljivi naručitelju nadmeću za najbolju cijenu.

IMG 0576 rs

Sumirajući priču, Pavlić je istaknuo da u tom procesu nema ručnog potpisivanja naloga i nema potrebe za generičkim alatima poput Worda i Excella. Sve je odmah vidljivo i pregledno u softveru, a njegove glavne prednosti su povećanje efikasnosti, gdje se zbog skraćenog vremena nabave (nema više bezbrojnih mailova i izmjenjivanja excelica) ostaje i do 50% više vremena djelatnicima koje onda mogu iskoristiti za poboljšanje odnosa s dobavljačima. Druga značajna prednost je postizanje direktnih ušteda koje se kreću između 12 i 25 posto, pa možda i više ovisno o tenderu. Treća stavka je transparentnost, a to se zapravo odnosi na činjenicu da je bilo koji podatak iz bilo kojeg procesa nabave lako dobavljiv u bilo kojem trenutku, a sve to omogućuje analizu i posljedično mogućnost optimizacije procesa nabave.

IMGP6251 rs

„eNabava je u potpunosti hrvatski softver. Proučavali smo najpoznatija svjetska rješenja i krenuli u razvoj našeg softvera. Našli smo partnera u Podravki gdje smo u razvoju u softver implementirali sve naše ideje, ali i sve ideje i specifične probleme koje je imala Podravka, pa je ovaj sustav koji se i dalje dorađuje nastao kao sinergija našeg i njihovog znanja“ - rekao nam je Daniel Pavlić, a na pitanje da li će se ova aplikacija integrirati u njihov postojeći kvalitetni ERP sustav kazao je:  „eNabava je kompleksna aplikacija i nema ju smisla integrirati u ERP, a ona se može koristiti kao samostalno rješenje i odlično se integrira uz sve postojeće business inteligence softvere.“

Daniel Pavlić

Daniel Pavlić, voditelj tima za razvoj softvera

Kako to izgleda na živom primjeru predstavili su nam Davor Popović, izvršni direktor centralne Nabave u Podravki i Mato Vukić, power user ovog softvera u Podravki. Dobili smo sjajan uvid kako funkcionira proces nabave u velikoj korporaciji. Naglašeno je ponovno da je eNabava odličan alat, ali samo ako je služba nabave ionako dobro posložena, pa njime postaje efikasnija. Podravka je partnerski ušla u ovaj projekt s RIS-om, a nakon implementacije i nakon probnih tendera od prošle godine krenulo je i aktivno korištenje eAukcije.

Davor Popović

Davor Popović, izvršni direktor centralne Nabave u Podravki

Baš u tom segmentu je Mato Vukić pričao o procesu elektroničke aukcije. Bilo je tu sastanaka s dobavljačima, kratke edukacije, a odlično iskustvo imali su već na prvoj stepenici. Dobavljači su se prijavili na eAukciju, oni su za Podravkin tim anonimni, ali vidi se njihova ponuda i cijena. Na toj aukciji, da se ne bi cijene smanjivale po par lipa, određeno je da je sljedeća stepenica 30.000 kuna, pa su do kraja aukcije bili jako zadovoljni jer se početna cijena u ovom javnom i anonimnom nadmetanju višestruko smanjila.

Mato Vukić

Mato Vukić, power user Nabave u Podravki

Na kraju seminara je Ivona Butković iz RIS d.o.o. demonstrirala kako teče jedna eAukcija, što je dodatno zaokružilo priču o ovom moćnom alatu.

Razgovarali smo na koncu i s izvršnim direktorom RIS d.o.o. Perinom Krnetom.

„Ideja nam je za ovaj proizvod došla izvana, od jednog našeg managera koji je desetak godina bio u SAD-u i Italiji i koji nas je upoznao sa softverom za spend management/ upravljanje troškovima. Za projekt Spend management smo dobili uvjetni kredit razvojne agencije BICRO. Kroz taj projekt razvili smo sustav MaxyT (Maxy Transparency) softverski alat za upravljanje troškovima, a eNabavu smo paralelno sami razvijali. Danas smo na seminaru komunicirali aplikaciju eNabava jer je ona već u primjeni i bliža je našem tržištu, dok napredna kontrola troškova ima samo jednu implementaciju kod nas i jednostavno još u Hrvatskoj tvrtke nisu spremne jer dosta uobičajenih procesa kod nas nema. MaxyT (Spend management) je puno kompleksniji proizvod i pokazao se kao alat za velike uštede. Ovo je sustav koji crpi podatke iz ERP-a i ostalih izvora koji sadrže podatke o trošenju unutar jedne kompanije, te podatke čisti, obogaćuje i prezentira korisniku (analitičaru) kroz sučelje za jednostavnu i brzu analizu podataka. Uštede su s ovakvim softverima velike, a krenimo samo od trivijalnih stvari poput troška jednog računa koji je 4 kune. Pa na kraju nije svejedno da li ste izmijenili 1000 računa ili samo jedan, a takvi podaci dostupni su u defaultnom pogledu u našem MaxyT sustavu.“

 

Video sadržaj

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next