Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ericsson objavio povećanje prodaje od 8% u 2015.

Ilustracija, izvor: Flickr Ilustracija, izvor: Flickr

Kompanija Ericsson je krajem siječnja objavila poslovne rezultate za cijelu 2015. godinu, u kojima je naglasila pozitivne rezultate u gotovo svim segmentima: • Prodaja za cijelu 2015. godinu porasla je 8% u odnosu na prethodnu godinu na 26,9 milijardi eura (24,9 milijardi eura). Porast prodaje u Indiji, Sjevernoj Americi i Kini kao i veći prihodi od intelektualnog vlasništva djelomično su umanjeni manjom prodajom u Japanu, Rusiji i Brazilu. Prodaja, za usporedne stavke, prilagođena za tečajne razlike, manja je 5% u odnosu na prethodnu godinu. 

• Prihodi od intelektualno vlasništva iznosili su 1,6 milijardi eura (1,1 milijarda eura). Oni su prethodno bili procijenjeni na 1,4 – 1,5 milijardi eura.

• Operativna dobit, isključujući troškove restrukturiranja, porasla je na 3,12 milijardi eura (2 milijarde eura) s poboljšanjima u svim segmentima.

• Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 2,25 milijardi eura (2 milijarde eura). Konverzijanovca iznosi 85%, i veća je od ciljane vrijednosti od 70%.

• Upravni odbor predlaže dividendu za 2015. od 0,4 eura (0,37 eura) po dionici.

Poslovanje
Poslovanje u području mreža se oporavilo u zadnjem tromjesečju. U Sjevernoj Americi su ulaganja u mobilni širokopojasni pristup i dalje stabilna, s dodatnom prodajom hardvera u tromjesečju. Uvođenje 4G tehnologije u Središnjoj Kini se oporavilo nakon slabijeg trećeg tromjesečja. Tržišta u razvoju poput Indije, Indonezije i Meksika ostaju značajna dok tržišta poput Rusije, Brazila i dijelova Srednjeg Istoka i dalje manje doprinose poslovanju većinom zbog slabijeg makroekonomskog razvoja. Investicije u Europi su pod utjecajem prelaska s 3G na 4G tehnologiju i povećanja kapaciteta. Operatori sve više investiraju u jezgrene telekomunikacijske mreže pod utjecajem novih usluga poput VoLTE (Voice over LTE).

U zadnjem tromjesečju je porasla prodaja u segmentu Globalnih usluga ponajviše zbog rasta u području sistemske integracije i usluga upravljanja dok je prodaja u području Mreža pala. Godinu smo završili s dobrim razvojem prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine u području TV i medija što je doprinijelo rastu u području Rješenja podrške.

Licenciranje intelektualnih prava
Naša strategija u području intelektualnih prava, da stvaramo vrijednost iz naših investicija u razvoj i istraživanje bila je uspješna i u zadnjih pet godina više smo nego utrostručili naše prihode od licenciranja na temelju intelektualnih prava. Nakon zadnjih objava dva važna ugovora vezana uz patentno licenciranje, imamo ugovore s većinom isporučitelja mobilnih telefona.

Ciljana područja rasta
U 2015. godini napredovali smo u svim ciljanim područjima rasta te nastavili ulagati kako bi postigli liderstvo. Prodaja je porasla više od 20% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je dosegla 4,9 milijarde eura, što predstavlja 18% prodaje Grupe. Strateško partnerstvo sa Ciscom, objavljeno u zadnjem tromjesečju, omogućit će nam snažna mrežna rješenja skraja na kraj uz cjeloviti IP portfelj. Kao rezultat ovog partnerstva, proširit ćemo naše tržište te očekujemo dodatnu prodaju u iznosu od barem milijardu američkih dolara do 2018. godine. Očekuje se da će navedena dodatna prodaja pozitivno utjecati na operativnu dobit već u 2016. godini.

Novčani tok
Nakon snažnog novčanog toka od operativnih aktivnosti u zadnjem tromjesečju, cjelogodišnji novčani tok iznosio je 2,25 milijardi eura, čime je premašena ciljana vrijednost od 70% u području konverzije novca.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next