Logo
Ispiši ovu stranicu

[INTERVJU] Kada se izgubi mrežna infrastruktura, cijeli cloud pada u vodu

Marko Makovac na Mobility Dayu 2015., izvor: IT Biz Crunch Marko Makovac na Mobility Dayu 2015., izvor: IT Biz Crunch

IT Biz Crunch: Koju cloud tehnologiju koristite u vašem poslovanju u tvrtci ProMDM?Marko Makovac: Osim što je koristimo, mi je i nudimo, tako da smo i korisnik i ponuđač. Kao korisnik imamo sve klasične servise kao što su Dropbox, Office 365 na kojemu se nalazimo… Cijeli naš development se bazira na virtualnim serverima koji su u cloudu, a najčešće je to Azure. Isto tako rješenja pohranjujemo na Github. Zapravo mi bez clouda uopće ne možemo funkcionirati i, čak štoviše, nemamo niti jedan vlastiti server nego isključivo računala, i sve što nam treba od infrastuktura se nalazi u cloudu.

IT Biz Crunch: Koju vrstu vi osobno preferirate?
Marko Makovac: Smatram da to nije bitno. Cloud podrazumijeva da se informatika koristi kao usluga i tu ime samog proizvođača nije bitno. To konzumirate kao uslugu, a očekujemo od svih, pogotovo od onih koji konzumiraju infrastrukturu kao uslugu, da podržavaju sve. Naše rješenje radi i na Microsoft tehnologij, Linuxu… Istina je da su naše znanje i kompetencije više na Microsoftu, ali razvojno se više radi na open source rješenjima tako da ne radimo razliku po tom kriteriju.

IT Biz Crunch: Kada dođemo do spremanja podataka i sigurnosti, moramo spomenuti pad cjelokupne mreže HT-a koji se dogodio nekoliko dana prije Mobility Day konferencije. HT između ostaloga ima i svoje cloud usluge, što mislite da se tada dogodilo s njihovim korisnicima?
Marko Makovac: HT su prvenstveno pružatelji usluge mrežnog pristupa i ono što je tu u stvari bio najveći problem je činjenica što je infrastruktura pala, pa je i sve drugo bilo ugroženo. Što se nas tiče, imamo sreću što smo na njima samo jednim dijelom. Ali da, kada izgubite mrežnu infrastrukturu, cijela ta cloud priča pada u vodu. Ipak, dosta cloud usluga imaju svoje offline repozitorije tako da se na neki način ipak može nastaviti raditi, ali primjerice spremiti i sinkronizirati ne možete tih nekoliko sati dok mrežna infrastruktura nedostaje.

IT Biz Crunch: Mislite li da bi se u budućnosti moglo bolje osigurati od gubitka podataka na način da bi se više išlo na veće mogućnosti offline rada u cloudu?
Marko Makovac: Mislim da sigurnost nije nužno vezana uz offline rad. Štoviše, mislim da kreiranjem offline kopija sigurnost pada, jer podaci dolaze na više mjesta i lakše ih je kompromitirati i ukrasti pa treba uložiti više truda u zaštitu. Smatram da veća količina izbora i različitih oblika koje možete iskoristiti da se spojite na mrežu rješava takve probleme. Sam Internet je rađen po principu da prekid na jednom dijelu mreže ne utječe na cijelu mreže. Što se problema s HT-om tiče, mislim da je tu glavna stvar što je velika količina infrastrukture u Hrvatskoj na jednom provideru, odnosno ne postoje pomoćne (backup) usluge, pa da se može prebaciti na drugog pružatelja usluge u slučaju da se dogodi ispad kod prvoga. Što se nas tiče, jako smo fokusirani na sigurnost i rješenje koje radimo, koje sad nudimo i kao podlogu za cloud uslugu, a to je rješenje za upravljanje mobilnim uređajima. Sigurnost je tu jako visoko na listi prioriteta i to je ujedno jedan od glavnih razloga zašto ljudi uopće kupuju sustave za upravljanje mobilnim uređajima. Cloud rješenja su po definiciji dosta sigurna, no puno je lakše zaštititi jedno centralno cloud rješenje nego kada su vam podaci distribuirani na mnoštvu različitih uređaja.

IT Biz Crunch: Windows 10 inzistira na standardizaciji korisničkog iskustva na svim uređajima i platformama, koje se između ostalog odnose i na cloud. Hoće li takva standardizacija u potpunosti nastupiti uskoro?
Marko Makovac: Mi smo tu specifični budući da je Microsoft trenutno u mobilnom svijetu na niskoj poziciji. Konkretno, Apple i Google su dominantna platforma. Naravno da i mi podržavamo Windows Phone i od Windows 10 očekujemo da će dostići taj jedan nivo upravljivosti na samim uređajima. Što se tiče korisničkog iskustva kroz sve uređaje, to je jako važno. Osobno smatram da je to i jedan od bitnijih elemenata zašto je i Apple toliko uspješan: upotreba njihovog sustava na telefonu je gotovo identična onoj na računalu. Microsoft je to prepoznao, ali nije uspio to realizirati na prethodnim platformama i nadam se da će to u ovoj inačici biti uspješnije.

IT Biz Crunch: Radite najviše s pametnim telefonima i jako ste upućeni u sve sfere njihova funkcioniranja. Smatrate li, s profesionalnog i osobnog stajališta da su oni danas više pomoć ili pošast, obzirom da je svima, a najviše mlađim generacijama, ruka „zalijepljena“ za njih?
Marko Makovac: Svakako imam izraženo profesionalno i osobno mišljenje na tu temu. Tehnologiju treba prihvatiti i ne treba od toga bježati. Najveća greška koju možemo napraviti i kao društvo i kao pojedinci, a pogotovo za mlađe naraštaje, je da zabranjujemo korištenje nove tehnologije. Isto tako, djecu treba educirati. Mislim da je glavni problem danas, pogotovo u opasnostima koje tehnologija donosi, to da djeca i roditelji nisu dovoljno educirani ni o mogućnostima ni o opasnostima. Tu se vrlo često tehnologija koristi na krivi način i nisu ni djeca ni roditelji svjesni koje opasnosti postoje. Imao sam primjer iz osobnog života: najstarija kćer mi ima 11 godina i htjela je otvoriti Facebook jer neke njezine prijateljice to imaju, no dobna granica za otvaranje Facebooka je 13 godina, što su oni sami postavili i toga se držimo. Prema tome, nisam za to da se brani tehnologija, no moramo se naučiti odgovornosti, te da znamo to pravilno objasniti. Djeca su jako pametna i ako im se nešto lijepo objasni tako da shvate, mislim da će oni to znati koristiti na pravi način.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.