Biz Tech web portal powered by vidi logo2

[INTERVJU] IoT će najviše koristiti u medicini i kriznim situacijama

Jelena Miodragović na Mobility Dayu, izvor: IT Biz Crunch Jelena Miodragović na Mobility Dayu, izvor: IT Biz Crunch

IT Biz Crunch: Koja je najbolja primjena Internet of Things danas, odnosno u kojem bi se polju, po vama, IoT mogao najbolje primijeniti?Jelena Miodragović: U svojem sam predavanju napravila demo i prikazala jedan uređaj koji sam ja napravila, koji je zapravio termometar s LCD displayom, koji očitava vrijednosti temperature i vlage, i prikazuje ih na displayu. Što se tiče IoT-a iznimno široka i mislim da dosad nije postojala niti jedna tehnologija koja je išla u takvu širinu. Ako me pitate gdje je najbolja primjena – svugdje i u svemu. Nema područja gdje nije primjenjivo. Osobno sam oduševljena tim sektorom.

IT Biz Crunch: Znači li to da ćemo kroz nekoliko godina nositi pametne hlače i pametne jakne?
Jelena Miodragović: Da. Zapravo, ti mikrokontroleri idu od vrlo malih dimenzija, primjerice poput najmanje kovanice, i mogu se lako implementirati u odjeću, ako pričamo konkretno o hlačama. Sve ovisi o tome u koje ćemo svrhe koristiti uređaje koje napravimo. Primjerice, pametna odjeća može slati tweetove. Opet, imamo pametnu odjeću za bebe, što sam i ja spomenula na svojem predavanju, gdje senzor mjeri temperaturu tijela bebe, položaj tijela, otkucaje srca i kako diše. Sve zavisi od primjene. Možemo ih koristiti za krizne situacije, možemo utjecati na očuvanje planete, možemo spašavati živote... U medicini, u svakodnevnim aktivnostima, pomoći starijim i bolesnim ljudima. Smatram da su medicina i krizne situacije najbolja područja primjene IoT-a što se tiče ljudske dobrobiti.

IT Biz Crunch: Što se tiče vaših projektata, jeste li ih imali još osim gorespomenutog? Ako da, koje?
Jelena Miodragović: Nažalost ne, još sam nova u ovime, iako sam se počela intenzivno baviti IoT-om jer mi je jako zanimljiv, pogotovo kad znam da mogu napraviti nešto korisno. Primjerice, možeš napraviti pametnu kuću, odnosno svoju personaliziranu kuću: primjerice ugraditi senzor za količinu štetnih tvari u prostoji. Možeš se i spojiti na kameru, a osobno sam postavila ispred ulaza senzor koji reagira na pokret i pali svijetlo. To je, recimo, nešto što ne morate napraviti sami nego možete i kupiti, a nije ni previše skupo.

IT Biz Crunch: Radite s mikrokontrolerima. Jeste li radili IoT na još neke drugačije načine?
Jelena Miodragović: Zasad samo mikrokontroleri. Nadam se da će u budućnosti biti sredstava i volje i želje za nešto više. Kod mene ih ima, ali je najveće pitanje sredstava. Spomenula sam jednu zanimljivost iz Banja Luke (prebivalište sugovornice, op.a.) kada sam se vozila od trgovine do trgovine i tražila otpornike kojih nigdje nije bilo za kupiti. Ima s tim dosta problema, jer npr. treba naručiti nešto s eBaya, pa ne stigne, pa hoće li stići… A kod nas se ne može kupiti.

IT Biz Crunch: Mislite li da se sustav kupnje opreme za IoT bolje razvio u ostatku EU te u Americi nego kod nas?
Jelena Miodragović: Da, svakako. Smatram da to ima najviše veze sa sredstvima i sa dostupnošću materijala. Jer, ako čekaš na nešto, pa ti naplate shipping, pa ti na granici „lupe“ carinu, sasvim je normalno da ćeš postati bezvoljan nakon nekog vremena. S druge strane, mislim da onaj tko to stvarno želi neće imati velikih problema s tim. 

na vrh članka