Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatska u 4. industrijskoj revoluciji Istaknuto

Hrvatska u 4. industrijskoj revoluciji

Koja su obilježja globalno aktualne 4. industrijske revolucije i može li Hrvatska uhvatiti korak s njom, ima li već dobrih primjera u Hrvatskoj i koji su prihvatljivi modeli primjene – dio su pitanja o kojima će se govoriti na Liderovoj Konferenciji o 4. industrijskoj revoluciji 29. svibnja u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Konferencija okuplja ključne igrače iz raznolikog ekosustava koji daju sudionicima uvid u mogućnost pokretanja 4. industrijske revolucije u svom mikrosustavu. Cilj konferencije je predstaviti za sada vidljiv horizont dometa i utjecaja promjena koje nam nosi 4. industrijska revolucija.

Nakon parnog stroja, pokretne trake, elektronike i interneta sada se govori o četvrtoj generaciji industrije koju određuje umrežavanje pametnih digitalnih uređaja. Nema područja koje neće biti snažno zahvaćeno ovim promjenama: poslovno upravljanje, zdravstvo, energetika, transport, industrija, uslužna djelatnost, intelektualne usluge i dr. Na konferenciji će se saznati iz konkretnih primjera i kako započeti s primjenom u vlastitoj sredini.

Otvara se put prema korištenju „big dana“, umjetne inteligencije, robotike, interneta stvari, autonomnih vozila. Sve to, i mnogo drugih nadolazećih stvari, može omogućiti učinkovitiji svijet. Po opsegu i složenosti, transformacija će sigurno biti bez presedana. Jedna od ključnih pretpostavki je potreba za složenim ekosustavom organizacija, od poduzeća do regulatora, civilnog društva i institucija.

Na konferenciji će se predstaviti teme o naprednoj robotici, umjetnoj inteligenciji, Internet of Things, Big data analytics, EU Digitalna agenda 2020.

Robotika je jedan od temelja 4. industrijske revolucije. Iako roboti nisu novost, roboti sada u umreženoj tvornici imaju veći stupanj umjetne inteligencije i mogu putem pametnih uređaja komunicirati sa strojevima i radnicima. Cilj 4. Industrijske revolucije su pametne tvornice i pogoni koji su prilagodljivi i učinkovito integriraju klijente i poslovne partnere u jedinstvenom procesu.

Tehnologija koja donosi napredak traži i odgovarajuću 'društvenu infrastrukturu' za koju treba posložiti zakone i regulativu. EU ima Digitalnu agendu 2020., odnosno plan za stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta, no unatoč tomu kaska za SAD-om i Azijom. A kada je riječ o Hrvatskoj, stanje je i dramatičnije.

Predstavnici domaćih i stranih kompanija, akademske zajednice i državnih institucija okupit će se na okruglim stolovima s temama: „Ima li elemenata 4. industrijske revolucije u Hrvatskoj i kako ju implementirati“ te „Tko će voditi 4. industrijsku revoluciju“.

Organizator je poslovni tjednik Lider u suradnji sa Studiom 5. Tehnološki partner događaja je InfoDom, akademski Ekonomski fakultet u Ljubljani, a konferenciju medijski pokrivaju IT Biz Crunch i BUG.

Više o konferenciji na: konferencije.lider.media/4ir

na vrh članka