Biz Tech web portal powered by vidi logo2

TiddlyWiki - Višenamjenski alat za vođenje bilješki Istaknuto

TiddlyWiki - Višenamjenski alat za vođenje bilješki

Kako su alati za produktivnost izuzetno popularni, u novom Vidiju (br. 253) donosimo pogled na jedan koji ima dugu tradiciju (prva inačica izdana je davne 2004.), a malo tko je čuo za njega i dao mu priliku. TiddlyWiki je po mnogočemu specifičan i stvari radi na drugačiji način, čime je stekao vjerne korisnike koji više ne žele čuti za druga rješenja.

Najjednostavnije rečeno: TiddlyWiki je jedna .html datoteka koja interaktivnost i pohranjivanje bilješki ostvaruje pomoću JavaScripta. Nema zasebne baze podataka, nema izvršne datoteke i nema instalacije. Preuzmete li TiddlyWiki sa službene stranice (tiddlywiki.com), dobit ćete datoteku empty.html koju možete otvoriti i uređivati u bilo kojem pregledniku koji podržava javascript.

gettingstarted

Iako ovakav pristup bilješkama ima nekih nedostataka, prednosti je puno više. Pošto se radi o .html datoteci, u TiddlyWikiju možete izraditi kompletnu Web stranicu ili blog i objaviti je online bez ikakvog znanja o Web dizajnu. Spremite li ga u neki cloud servis, svojim ćete bilješkama moći pristupiti s bilo kojeg računala koje ima internet pristup, a zahvaljujući otvorenosti za njega postoje i brojne ekstenzije, teme i nadogradnje koje je moguće instalirati s nekoliko jednostavnih klikova mišem.

Unatoč toj jednostavnosti, ipak postoje neke stvari na koje treba obratiti pažnju i koje valja naučiti, a sve o njima pročitajte u zadnjem broju časopisa Vidi (br. 253), koji je dostupan na svim kioscima.

na vrh članka