Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Bojan Hadžisejdić: Stvarajmo poslovne prilike koje će maksimalno iskoristiti cloud Istaknuto

Bojan Hadžisejdić: Stvarajmo poslovne prilike koje će maksimalno iskoristiti cloud

Na konferenciji Mobility Day imali smo prilike čuti izlaganje Bojana Hadžisejdića na temu "Padaju li novci iz oblaka? Cloud znači i promjenu poslovnog modela. Gdje su tu novci?". Bojan Hadžisejdić je stručnjak za tehnologije, s užom specijalnosti iz transformacija poslovanja u cloudu i dugogodišnji je djelatnik Micorosofta. Dodatno smo s Hadžisejdićem porazgovarali na temu njegovog izlaganja.

 

Utječe li cloud na poslovne modele samo u IT industriji ili u svim industrijama?

Kad je riječ o primjeni novih tehnologija pa tako i clouda, u poslovanju, ne treba promatrati IT drugačije od bilo koje druge industrije. Cloud primarno predstavlja način na koji korisnici konzumiraju IT usluge. Danas je nezamislivo ikakvo poslovanje, ijedna industrija bez široko prihvaćenih komponenti različitih IT sustava, nerijetko korištenih i iz nekog udaljenog podatkovnog centra.

Primjeri su brojni. Proizvodna industrija je pod konstantnim pritiskom konkurencije, dobavljača i kupaca. Korištenjem Cloud resursa u stanju su pojednostavniti uobičajene poslovne procese i više vremena posvetiti razvoju novih proizvoda i stvaranju nove komparativne prednosti.

Podrška pohrani velikog broja podataka u elektronskom kartonu pacijenta, rendgenskih snimki velike rezolucije ili platforma za kolaboraciju specijalista iz različitih institucija primjeri su koji su ključni za zdravstvo budućnosti.

Internet-of-Things (IoT) postaje sveprisutni faktor moderne poljoprivrede. Senzori koji prate kvalitetu zemljišta, vremenske prilike, usjeve te daju pravovremene upute uzgajivačima temeljem brze obrade ogromne količine podataka – sve to je nezamislivo bez clouda.

Ono što je, možda, razlika između IT-a i ostalih industrija jest brzina adopcije novih tehnologija i njima potaknutih poslovnih modela. Tvrtke kojima je IT core business, prisiljene su pratiti trendove, brže ih iskorištavati i njima prilagođavati svoje proizvode i usluge kako bi opstali na nikad izazovnijem tržištu.

Na koji način utječe na poslovne modele?

Iz svog osobnog iskustva, cloud, po prvi puta u povijesti, istinski omogućava svim tvrtkama, bez obzira na njihovu veličinu ili geografsko određenje, dostup do jednake razine kvalitete i performansi IT infrastrukture s jedne strane, te širokog portfelja potencijalnih kupaca s druge.

„Super-računala“ su nekada bila privilegij velikih i bogatih kompanija. Do trenutka komercijalizacije clouda, ukoliko ste trebali velike kapacitete za, na primjer, brzu obradu velike količine podataka, onda ste morali imati i velike financijske kapacitete za nabavku opreme. Danas, sve što trebate jest za prihvatljive iznose zakupiti IT kapacitete na vrijeme koje vam je potrebno da biste došli do rezultata. Rezultate implementirate u svoje rješenje i spremni ste za izlazak na globalno tržište.

Globalno tržište nosi globalne prilike, ali i globalnu konkurenciju. U takvom okruženju, bez obzira na industriju iz koje dolazite, morate biti najbolji, morate stvoriti istinsku dodatnu vrijednost i, uvjeren sam, uspjeh neće izostati.

S obzirom na vaše iskustvo u Microsoftu, možete li komentirati na koji je način cloud utjecao na Microsoft? Izgleda da je Microsoft u zadnje vrijeme poprilično orijentiran na cloud, počevši od SaaS rješenja kao što je Office 365, do pravog cloud computinga u vidu Azurea...

Danas je jedna od glavnih tema u poslovanju (digitalna) transformacija. Tvrtke koje uspiju u toj transformaciji, preživjet će. One druge, bojim se, nestat će s tržišta bez obzira koju ulogu na njemu imaju danas.

Microsoft je svjestan ovog izazova, ali i prilike da i u narednim desetljećima pomaže tvrtkama i pojedincima ostvariti više. Kako bi osigurao svoje postojanje i u budućnosti, Microsoft je, rekao bih, „sve karte bacio“ na cloud. Većina proizvoda koje Microsoft objavljuje u novim verzijama ima i svoju cloud inačicu, od već spomenutih Microsoft Azurea i Officea 365 pa do CRM-a i igrače konzole X-Box. Ono što je još i važnije jest način na koji Microsoft nastoji pomoći svojim partnerima iskoristiti njihova znanja i kreirati dodanu vrijednost koristeći Microsoftove cloud usluge kao platformu za svoja rješenja kojima, ponovo, „napadaju“ globalno tržište.

Microsoftu je cloud katalizator transformacije.

Kakva je situacija s cloud tehnologijama u Hrvatskoj?

Iako stvarno na početku nekakve veće primjene, situacija je relativno dobra. Sve je veći broj tvrtki koje se u manjoj ili većoj mjeri okreću cloudu, bilo da je riječ o onima koje nude svoja rješenja temeljena na računalstvu u oblaku ili o onima koji žele optimizirati neke segmente svog poslovanja upotrebom istih.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, preuzeta su i određena zakonska uređenja, standardi sigurnosti i privatnosti koji stvaraju pozitivno okruženje za cloud. Svjedoci smo da se na tržištu pojavljuje sve veći broj novoosnovanih IT tvrtki čija su cloud rješenja prepoznata i priznata. Isto tako, ne treba zaboraviti ni postojeće „velike igrače“ koji uspijevaju kontrolirano preusmjeriti dio svojih prihoda iz tradicionalnog IT-a prema cloudu. Ostaje nam iskoristiti te potencijale i period u kojem danas živimo i radimo kako bismo zauzeli tržišne pozicije za narednih 10+ godina.

Dakle, padaju li novci iz oblaka?

Rekao bih da se naoblačilo i veliki je postotak vjerojatnosti za padaline. Ono što je na svima nama jest otplesati indijanski ples za prizivanje tih padalina baš u naše dvorište, odnosno na nama je samima stvoriti poslovne prilike koje će maksimalno iskoristiti cloud.

Upravo o tim prilikama i potrebi za transformacijom i prilagodbom poslovnih modela bit će riječi i na mom predavanju na ovogodišnjoj jubilarnoj 10. konferenciji Mobility Day, 29. rujna u Hotelu Antunović.

na vrh članka