Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Informatika u hrvatskim školama: želja profesora i kronična nezainteresiranost političara Istaknuto

Informatika u hrvatskim školama: želja profesora i kronična nezainteresiranost političara

Udruga eSkills for Jobs Hrvatska je 24. studenog, nekoliko tjedana nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, objavila otvoreno pismo budućem premijeru ili premijerki s molbom za cjelovite kurikularne reforme u području učenja STEM znanosti, posebice informatike. Podsjećamo, informatika još uvijek nije obavezan predmet u hrvatskim školama, iako na području hrvatske u ovom trenutku nedostaje nekoliko stotina IT stručnjaka, dok će ih na području EU u sljedećih 5 godina nedostajati gotovo 900.000. Također, obzirom da je kurikularna reforma dugotrajan proces, a zbog sve turbulentnijeg razvoja IT-a, ne može se čekati njezin kraj, nego su iz eSkillsa predložili uvođenje fakultativnih radionica programiranja i kodiranja u hrvatske osnovne škole. Pismo su podržale brojne ugledne udruge poput CISEx-a, Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, udruge Programerko, Agile Croatia, HUP – Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti…

U prvom tjednu nakon objave otvorenog pisma, potpisalo ga je oko 2500 ljudi. Do trenutka pisanja ovog članka, pismo je potpisalo 3334 ljudi, što znači da se kroz više od mjesec dana potpisalo manje od 1000 ljudi.

Obzirom da je pismo objavljeno nedugo nakon parlamentarnih izbora, iz redakcije portala IT Biz Crunch smo željeli saznati što glavne političke stranke u RH uopće misle o zahtjevima eSkillsa. Također nas je zanimalo imaju li njihovi politički programi u sebi sadržanu pojačanu nastavu iz informatike i STEM područja znanosti općenito. Na naše upite nismo dobili odgovor niti iz jedne od tri stranke koje su dobile najviše glasova na parlamentarnim izborima: ni iz SDP-a, ni HDZ-a, a ni MOST-a. Obratili smo se i Ministarstvu obrazovanja, ali i oni su ostali nijemi na naš upit.

Nakon što su se vladajući, koji upravljaju reformama i kontroliraju ih, oglušili na naše upite, obratili smo se sa sličnim zahtijevom udruzi eSkills. Pitali smo ih trenutnom statusu njihovog otvorenog pisma, te interesu vladajućih za pojačanu nastavu informatike u hrvatskim školama. Njihove odgovore prenosimo u cijelosti:

ITBizCrunch: Obzirom da se Vlada još nije formirala, je li Vaša inicijativa u gotovo mjesec i pol dana od objavljivanja naišla na plodno tlo, odnosno je li Vam se javio netko iz nadležnih Ministarstava? 
eSkills for Jobs Hrvatska: Inicijativa „eSkills for Jobs Hrvatska“ već od ranije, za svoj rad, ima potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. S obzirom na to da Hrvatska još uvijek nema formiranu Vladu, predstavnici inicijative zaključili su kako bi bilo dobro pričekati da se Vlada formira i da bude potvrđena u Saboru kako bismo mogli o daljnjim koracima razgovarati s konkretnim ljudima na čelnim pozicijama. Prije svega tu mislimo na novog predsjednika Vlade i ministra znanosti i obrazovanja te, ovisno o sastavu vlade, i druge nadležne ministre. Drago nam je da je kandidat za premijera, Tihomir Orešković već, čini se, upoznat s problemom nedostatka IT stručnjaka, kako na razini EU tako i u Hrvatskoj što je pokazao nedavnom izjavom o nedostatku gotovo 900 tisuća IT stručnjaka u Europi. Za sad nam se nitko od službenih nadležnih tijela nije javio i ponudio bilo kakav oblik suradnje, no s obzirom na tijek postizbornih dogovora i formiranje vlade, što traje već više od dva mjeseca, to ne smatramo neobičnim. 

ITBizCrunch: Ukoliko jest, koji su daljnji koraci koje planirate poduzimati u svezi ove inicijative?
eSkills for Jobs Hrvatska: Inicijativa za uvođenje kvalitetnije nastave informatike ide dalje. U prosincu smo objavili poziv zainteresiranim udrugama i privatnim tvrtkama, koje žele podržati našu inicijativu, da nam se jave kako bismo na jednom mjestu mogli organizirati registar organizacija koje su se spremne aktivno uključiti (primjerice, održavanjem pojedinih radionica za djecu, volontiranjem i slično) i krenuti prema Ministarstvu obrazovanja i Agenciji za odgoj i obrazovanje s konkretnim programima i radionicama. Namjena ovog registra bit će omogućavanje lakšeg povezivanja pojedinih osnovnih (ali i srednjih) škola i udruga koje se mogu uključiti u proces; primjerice, bude li neka škola tražila udrugu na svojem području koja može održati radionicu na temu robotike, mogli bismo kroz registar pomoći na taj način. Zainteresirane udruge i tvrtke mogu se prijaviti na: http://eskills.hr/inicijativa-informatika-osnovne-skole/ a za ovaj proces, budući da ostaje kontinuirano otvoren, očekujemo da će trajati još neko vrijeme.

ITBizCrunch: Planirate li neke druge metode pristupanja budućem premijeru ili premijerki te nadležnom Ministarstvu?
eSkills for Jobs Hrvatska: Kao što smo već naveli, pričekat ćemo da se oformi nova Vlada, a nakon toga ćemo zatražiti susret s premijerom i ministrom obrazovanja te im predati primjerak našeg otvorenog pisma i više od 3300 potpisa koje smo prikupili na web stranici naše inicijative. Iskoristili bismo priliku i ponovno pozvali sve građane koji žele podržati našu inicijativu, da potpišu otvoreno pismo na poveznici: http://eskills.hr/otvoreno-pismo/ te se također ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su pismo dosad potpisali ili su nam se javili sa svojim komentarima i prijedlozima. Nadamo se da ćemo tijekom budućeg razgovora s premijerom i nadležnim ministrom ili ministrima dodatno naglasiti važnost ove problematike i dobiti njihove komentare na našu inicijativu. Također, želimo na kraju naglasiti da u potpunosti podržavamo aktualni proces cjelovite kurikularne reforme i da nas raduje što stručan tim vrlo aktivno na njoj radi.

Na goruće pitanje uvođenja informatike se oglasio i Davor Banović iz Osijek Software Cityja te jedan od organizatora ovogodišnjeg Sata kodiranja (Hour of Code). Banović se u potpunosti slaže s eSkills inicijativom, ali je i naglasio kako je u svemu presudna podrška Vlade: „U otvorenom pismo premijeru, eSkills inicijativa priznaje kako je opsežnu kurikularnu reformu teško brzo sprovesti te predlaže da se unutar postojećeg programa u školama provode informatičke radionice koje će poticati učenike na logično razmišljanje. Sat kodiranja radi upravo na tome. To je mali korak prema demistifikaciji informatike i otkriću kako je informatička pismenost nešto svladivo poput čitanja, pisanja i tablice množenja. Kroz projekt Sat kodiranja koji je doživio veliki uspjeh ove godine, vidjeli smo da klinci vrlo brzo "skuže" programiranje. Naravno da nakon Sata kodiranja neće postati programeri, no ja moram reći da sam osobno bio iznenađen kada sam, radeći s prvim razredom osnovne škole, shvatio da oni mogu početi programirati u deset minuta. Toliko je Sat kodiranja nevjerojatan. Ono što ova inicijativa dalje predlaže, a s time se također slažem, je neminovnost sprege između raznih silnica društva kako bi se ovi ciljevi ostvarili. Udruge, nastavnici koji aktivno žele obrazovati djecu te ministarstvo obrazovanja imaju zajedniču želju unaprijediti društvo kroz obrazovanje. No, postoje razni raskoraci koji su već i statistički potvrđeni a na kojima svi možemo raditi i otići s onu stranu konstatacije kako nam je teško. S jedne strane imamo veliki broj novih informatickih tvrtki koje traže nove djelatnike a sve teže ih nalaze jer jednostavno broj visoko obrazovanih u informatici nije dovoljan da zadovolji potrebe. Također slušamo o finalistima informatičkih olimpijada koji dolaze Hrvatske a istodobno znamo da se u Hrvatskoj toliko malo pažnje vlade pridaje informatici. Kroz aktivnosti kakve predlaže inicijativa eSkillsa, a Sat kodiranja smatram upravo takovom incijativom, možemo već danas početi popravljati stvari. No cijela stvar ne može ostati na nevladinom sektoru pa je ova inicijativa njegov snažan glas da su njezini ciljevi itekako ostvarivi, no da je podrška vlade neophodna pa i presudna,“ rekao nam je Banović.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next