Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Održana VIDI Awards BIG3 konferencija Istaknuto

Održana VIDI Awards BIG3 konferencija

Jučer je održana tehnološka konferencija VIDI AWARDS 2018. čiji je ovogodišnji naziv BIG 3.

Konferenciju VIDI Awards Big 3 nakon pozdravnog govora domaćina, glavnog urednika i osnivača Vidija Tomislava Kotnika, otvorio je keynote govornik izv. Prof.dr.sc. Markus Schatten s Ai Laba na FOI-u s predavanjem Quo Vadis A.I.

AI može utjecati na sve aspekte naših života. Od 2011. godine traje treće zlatno doba istraživanja i razvoja AI-a. Tom rastu doprinijelo je par stavki, prvi je Big Data, velika količina podataka iz koje računalo može učiti. Drugi preduvjet koji se poklopio jesu veliki računalni kapaciteti koji omogućavaju razvoj naprednih neuronskih mreža i treći uvjet je velika popularnost.

"Markus Schatten: AI će postati sveprisutan na način da nećete biti niti svjesni da ga koristite"

IMG 0644 resize

Markus Schatten je na interaktivan način približio odgovor na pitanje da li je AI dobar ili zao. Kroz razgovor s AI botom Baricom doznali smo da će AI biti onakav kakav se isprogramira i trebalo bi u njega ugraditi etička načela poput Asimovljevih zakona robotike.

IMG 0660 resize

Predstavio je potom projekte Atlas, Deep Mind, Watsona, Sophiu, Angelinu i kineskog AI spikera vijesti kao neke od popularnih AI projekata. Naglasio je kako ne postoji poslovni aspekt koji nije zahvaćen AI tehnologijama uz slajd s ogromnom količinom logotipova najvećih brandova. Kao odgovor na pitanje što će biti sutra, Schatten kaže da će AI postati sveprisutan na način da nećete biti niti svjesni da ga koristite.

Nakon Markusa Schattena, zanimljivo predavanje održao je Matija Kopić iz robotskog startupa Gideon Brothers na temu Doba inteligentnih robota: Prilika ili prijetnja za Hrvatsku.

IMG 0692 resize

Kopić svoje iskustvo temelji na Farmeronu gdje se suočavao s problemima klijenata s velikim strojevima i mehanizacijom i gdje mu je postalo jasno da će oni morati postati pametniji.

"Matija Kopić: Pitanje uređenja AI politika je pitanje od nacionalnog značaja"

„Došli smo u eru kada možemo razmišljati o drugim mogućnostima, o budućnosti kada će roboti moći surađivati s čovjekom. I dalje smo u ranoj fazi razvoja ove industrije. Javna percepcija je različita od realnosti, i tek se sad pojavljuju robotske ruke spremne za kolaboraciju. Ako to povežemo s temom AI, moramo razumjeti da nam umjetna inteligencija omogućuje da promijenimo glupe i nefleksibilne robote u pametnije, korisnije i kvalitetnije proizvode“, navodi Kopić.

„Percepcija okoline, procesiranje informacija i donošenje odluka su tri stavke o kojima treba pričati ako govorimo o robotu koji bi se trebao kretati kroz prostor. Mi se u Gideon Brothersu bavimo razvojem robota koji bi trebali gledati i znati kako da reagiraju ako u svom putu sretnu čovjeka. U tome nam puno pomaže AI. Mi mislimo da je najvažnija komponenta takvog sustava stereo vid sličan ljudskom“, dodaje Kopić i navodi kako je AI u zadnjih nekoliko godina uticao na razvoj zanimljivog okruženja u kojemu svjetske sile područje AI-a dižu na mjesto glavnog prioriteta svojih politika.

„Samo Kina i SAD ulažu u AI preko 90% ukupnih svjetskih ulaganja u područje AI-a. Europalagano kaska i jako smo iza Kine i SAD-a. Da se malo približimo, EU, kao i pojedine zemlje, počele su ulagati milijarde u razvoj AI-a. Na scenu stupaju protekcionističke politike, gdje npr. francuska vlada ne dopušta kupnju francuske AI kompanije bez odobrenja Vlade. Na svijetu je oko 700 ljudi koji mogu proizvesti AI research, svi ostali smo konzumenti“, rekao je suosnivač Gideon Brothersa.

IMG 0698 resize

„Pitanje uređenja AI politika je pitanje nacionalnog značaja i tim se pitanjem trebaju baviti svi koji se bave nacionalnom sigurnosti. Time se ne trebaju baviti samo istraživači na FER-u ili u par tvrtki. Pitanje je želimo li biti europska Florida ili će Hrvatska postati svjetska AI supersila. Sumnjam da možemo biti supersila, ali moramo pronaći načina da budemo relevantni da sjedimo za stolom kada se razgovara o AI-u, ističe Kopić.

„U Hrvatskoj postoje specijalistički data setovi i te podatke možemo iskoristiti za svjetske AI proizvode, jer 'Data is new oil'. Drugi primjer su ljudi. Ne možemo biti dobri u svemu vezanim uz AI, ali možemo biti dobri u nekim stvarima. Npr. Na FER-u postoje odlične grupe koje rade na fundamentalnoj robotici i koje su svjetski konkurentne. Na tome možemo raditi konkretne proizvode i spin off tvrtke. Za one koji žele raditi inovacije u AI, treba shvatiti da je staro dobro. Svaka tvornica i stare tehnologije su kvalitetan izvor i možda je dobro da imamo hrpu zaostalih i nekonkurentnih tvornica jer je to prilika za poduzetnike da iskoriste AI koji ih može transformirati“, završio je Kopić svoje zanimljivo predavanje.

Nakon uvodnih keynote predavanja  rasprava o umjetnoj inteligenciji, Industriji 4.0 i podatkovnoj znanosti preseliti će se u naš centralni BIG3 panel pod moderiranjem Dubravka Merlića, na kojemu će uz keynote govornike sudjelovati izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković, prodekan za znanost na FER-u i voditelj  Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LAPOST) te dobitnici ICT GOLD AWARD nagrada Neven Rusković (Špica sustavi), Marijan Sever (Codel) i Marijan Bračić (Poslovna inteligencija).

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next