Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Gotovo polovica gospodarskih vozila je neispravno

Gotovo polovica gospodarskih vozila je neispravno

Fakultet strojarstva i brodogradnje zajedno sa Centrom za vozila Hrvatske organizirali su okrugli stol na kojem su predstavljeni rezultati projekta o tehničkoj ispravnosti teretnih automobila, autobusa i priključnih vozila najveće dopuštene mase od 7,500 kg.

Cilj projekta TIPATA u trajanju od dvije godine bio je utvrditi stvarni broj tehnički neispravnih vozila te naknadno predložiti znanstveno utemeljenu frekvenciju obveznih tehničkih pregleda.

Pregledano je 200 vozila različitih kategorija, a pregledom na cestama utvrđena je neispravnost na 48,1 posto vozila. S druge strane, u redovitim tehničkih pregledima utvrđene su neispravnosti na otprilike 25% vozila. Analizom se uočila povezanost neispravnosti vozila i starosti istog.

„Temeljem provedenog istraživanja i analize prikupljenih podatka zaključuje se da bi se period bez periodičkog tehničkog pregleda mogao produljiti s dvije godine na tri godine, a da bi se starost vozila za šestomjesečni periodički pregled trebala pomaknuti sa sedam na najmanje pet godina starosti. Za vozila starija od deset godina, a koja prema istraživanju imaju više od 50 posto neispravnosti, potrebno je osmisliti dodatne mjere i poticaje kako bi ih se povuklo iz prometa“, rekao je profesor Zoran Lulić s FSB-a.

Okrugli stol TIPATA 3

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next