Logo
Ispiši ovu stranicu

Guverner Austrijske narodne banke: Trebalo bi uvesti porez na Bitcoin Istaknuto

Guverner Austrijske narodne banke: Trebalo bi uvesti porez na Bitcoin

Guverner Austrijske državne banke i član Europske centralne banke (ECB) Ewald Nowotny osvrnuo se na porast vrijednosti kriptovaluta i moguće oporezivanje Bitcoina.

„Smatram da bi svatko tko je dio bilo koje financijske transakcije trebao otkriti svoj identitet“, kazao je Nowotny. Uz to, smatra kako bi države trebale svim građanima koji se bave kriptovalutama uvesti porez na dodanu vrijednost za korištenje istih.

Dodao je kako je „digitalno zlato“, referiravši se direktno na Bitcoin, velika briga za centralne banke jer omogućuje peračima novca preskakanje izrazito strogih i složenih pravila tradicionalnog financijskog sustava.

„Ne možemo dopustiti da nakon odluke o prestanku tiskanja novčanica od 500 eura i nametanja strogih pravila malim štedionicama moramo gledati kako uz pomoć kriptovaluta ljudi sretno peru novac“, rekao je. Novčanice od 500 eura trebale bi otići u povijest krajem 2018. zbog korištenja najčešće u kriminalnim radnjama poput pranja novca.

Podsjetimo, Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta koja je porasla do 19,500 dolara u prosincu 2017., dok je godinu dana ranije jedan Bitcoin vrijedio „samo“ 1,000 dolara.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.