Logo
Ispiši ovu stranicu

Windows XP ostvario rast mada već 3 godine nema podršku Istaknuto

Windows XP ostvario rast mada već 3 godine nema podršku
Najnoviji podaci koje je objavio NetMarketShare, ukazuju da je XP tijekom prošlog mjeseca ponovno ostvario rast i to od 1,28 posto, bez obzira na nedostatak podrške i WannaCry ransomware koji je dizajniran upravo za napad na njega.
 
U međuvremenu je doduše otkriveno da su Windowsi 7 podložniji zarazi WannaCryem od XP-a, no svima bi trebalo odavno postati jasno da korištenje 16 godina starog operativnog sustava nije previše pametna stvar.
 
Zahvaljujući skoku s 5,66 na 6,94% udjela, Windows XP je prestigao Windows 8.1 (6,4%), pa se nalazi na trećem mjestu desktop OS-ova, iza Windows 7 i Windows 10 operativnih sustava.
 
Ovo je posebno zanimljivo stoga što je Windows XP već dugo bio u padu, pa je u kolovozu 2016. imao 9,36% udjela, a nakon toga je stalno bilježio pad, sve do nedavnog iznenadnog oporavka koji ni stručni analitičari NetMarketSharea ne mogu objasniti.
 
Ovo zasigurno brine Microsoft, no puno više bi se trebali zabrinuti oni koji još uvijek koriste Windowse XP za upravljanje "kritičnim podacima". Prema istraživanjima ovaj se operativni sustav u svijetu još uvijek može naći u zračnim lukama, bolnicama, pa čak i u vojnim sustavima za upravljanje nuklearnim projektilima.
Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.