Menu

Ministrica Dalić želi IT rješenje za mjerenje administrativnog opterećenja gospodarstva Istaknuto

Ministrica Dalić želi IT rješenje za mjerenje administrativnog opterećenja gospodarstva

Svi znamo da su brojni propisi, zakoni i administrativne procedure među najvećim problemima s kojima se susreću tvrtke u Hrvatskoj. Ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić najavila je za 11. srpnja 2017. pokretanje natječaja za izradu sustava procjene učinaka i troškova propisa na poslovanje tvrtki.

Sustav će obuhvatiti 40 regulatornih područja, a odabrano IT rješenje bi trebalo poslužiti za podršku mjerenju i smanjivanju administrativnog opterećenja.
Budućim alatom Ministarstvo ima namjeru ispitati procedure u čitavom poreznom sustavu, uključujući porezni zakon, PDV, dobiti, trošarine, carine, računovodstvo, propise o prometu, zaštiti okoliša, a obuhvaćeni će biti i propisi vezani uz stečaj, vlasničke odnose, graditeljstvo, zapošljavanje stranaca i drugi.
Ministarstvo bi rezultate mjerenja trebalo dobiti do 1. rujna 2018. a projekt će prema procjenama koštati oko 2 milijuna kuna. Nadamo se samo da će nakon toga biti doneseni novi zakoni i propisi koji će opravdati taj trošak.

na vrh članka