Menu

Developerska konferencija Shift oduševila je brojnim korisnim i zabavnim predavanjima Istaknuto

Developerska konferencija Shift oduševila je brojnim korisnim i zabavnim predavanjima

Odličnim predavanjem o kreiranju pristupačnih web stranica Laure Carvajal, završena je šesta po redu Shift konferencija, koja se 1. i 2. lipnja tradicionalno održavala u splitskom HNK-u. Unikatan scenski i zvučni dekor, osebujan zabavljač-najavljivač te obilje tehnološki orijentiranih predavanja i radionica krasilo je splitsku konferenciju.

Shift je otvorio Christian Heilmann, open-sourceaš iz Microsofta, futurističkim govorom o mogućnostima koje nam tehnologija danas pruža za napredak, lišavajući nas rada na glupim i dosadnim zadacima. Ironično, upravo je na njegovoj prezentaciji zakazala tehnologija, ali Heilmann je i bez pomoćnih slajdova i pomoći tehnologije sjajno odradio prezentaciju.

Ike DeLorenzo, direktor razvoja proizvoda u Herokuu, fokusirao se na devops temu u svom izlaganju, navodeći pet ključnih faza razvoja softvera: dizajn softvera, razvoj softvera, razvoj procesa razvoja softvera, razvoj procesa isporuke softvera te razvoj tehnologije isporuke.

SHIFT 2017 Vidi hr 3

Una Kravets iz DigitalOceana govorila je o prilagođavanju web stranica za mobilne uređaje, prvenstveno se fokusirajući na fotografije i video filmove, datoteke koje uobičajeno gutaju najviše podataka i guše performanse. U prezentaciji je predstavila hrpu alata i trikova za kvalitetnu optimizaciju (smanjivanje uz zadržavanje određene razine kvalitete) slika i videa.

Na konferenciji nije nedostajalo tehnoloških igračaka pa su posjetitelji u izlagačkom dijelu mogli isprobati HTC Vive, Microsoft Hololens te rižoto od škampi koji je kuhao domaći GammaChef robot za kuhanje. Od predavanja vezanog uz gadgete, vidjeli smo demostraciju stvaranja AR-a okruženju Cyrillea Fauvela iz Autodeska, programiranje drona u Javascriptu Demira Selmanovića iz Toptala te hakiranje aparata za kavu Dominika Kundela iz Twilia.

na vrh članka