Logo
Ispiši ovu stranicu

Facebook Spaces: kreće Facebook u VR-u Istaknuto

Facebook Spaces: kreće Facebook u VR-u

Facebook je lansirao beta verziju VR sučelja za svoju društvenu mrežu, koje omogućava druženje s prijateljima u interaktivnom virtualnom prostoru. Facebook Spaces u beta verziji trenutno je dostupan za Oculus Rift i Touch i može se preuzeti na Oculus Storeu. Projekt je ovo još uvijek potpuno eksperimentalne prirode pa će vrijeme tek pokazati hoće li se i kako pokazati upotrebljivim za korisnike i profitabilnim za Facebook.

Radi vizualne identifikacije, svakom se korisniku omogućava stvaranje svog avatara, temeljenog na fotografijama korisnika uz mogućnosti uštimavanja detalja, kao što su boje očiju, frizure i sl. Osim toga, bit će moguće razne interakcije s prostorom, uključujući crtanje objekata po zraku (s kojima je također moguće interagirati) pa i fotografiranje unutar virtualnog prostora, u kojem postoji, naravno, i selfie stick.

facebook spaces selfie campfire still

Podsjećamo, Oculus VR je već preko tri godine u vlasništvu Facebooka, koji ga je svojevremeno preuzeo za dvije milijarde dolara. Stoga je prirodno da je ova aplikacija za početak dostupna samo na Oculusovim proizvodima. No cijela je tehnologija još uvijek daleko od mainstream primjene.

Cijena Oculus Rifta, kao i većine drugih boljih VR headseta, još je uvijek preskupa za zaista masovnu primjenu. A treba tome dodati i cijenu izuzetno snažnih računala koja su uopće sposobna efikasno raditi s VR opremom. Dakle, ne može se uskoro očekivati masovna uporaba Facebook Spacesa, a snaga Facebooka je inače upravo u njegovoj masovnosti.

Pored svega toga, još se uvijek rješavaju i određeni tehnički problemi, kako bi se omogućila maksimalna imerzivnost i udobnost Facebookovog virtualnog prostora.

Ideja je vrlo zgodna, no tek će vrijeme pokazati hoće li, kada i kako ući u opću primjenu. Dosadašnji pokušaji stvaranja društvenih svjetova na internetu, bili VR i li ne, nisu doživjeli naročit uspjeh. Facebook je već najpopularnija društvena platforma, što je svakako prednost, no činjenica da se tolika masovnost Oculus headsetova još uvijek ne nazire mogla bi biti otežavajuć faktor.

Više informacija potražite na Facebook Newsroomu.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.