Biz Tech web portal powered by vidi logo2

„Prijestolonasljednik“ Samsunga osumnjičen za davanje mita u predsjedničkom skandalu u Koreji Istaknuto

„Prijestolonasljednik“ Samsunga osumnjičen za davanje mita u predsjedničkom skandalu u Koreji

Nasljednik Samsung Grupe Jay Y. Lee nalazi se pod istragom zbog vjerojatnog plaćanja mita za političke usluge od južnokorejske predsjednice Geun-hye Park, koja je odnedavno i sama suspendirana sa funkcije u sklopu iste šire istrage. U vidu korupcijskog skandala koji se tiče južnokorejske visoke politike i velikih obiteljskih tvrtki, javno tužilaštvo sumnjiči i istražuje Samsungovog Leea za mito, pronevjeru i krivokletstvo.

Sud je odbacio prijedlog javnog tužilaštva za hapšenjem i pritvaranjem Leea za vrijeme istrage, tvrdeći da nema dovoljno dokaza koji bi to opravdali i da je zasad prerano za hapšenje.

„Drago nam je što se utemeljenost ovog slučaja sada može utvrđivati bez potrebe za pritvorom.“, izjavili su iz Samsunga.

Lee Jae yong in 2016Jay Y. Lee, podpredsjednik Samsung Electronics Co.
Foto: KBS - https://www.youtube.com/watch?v=qdpz2-KdVMo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53857068

De facto šef Samsung Grupe i potpredsjednik tvrtke Samsung Electronics Co. Jay Y. Lee pod istragom je zbog vjerojatnog isplaćivanja desetaka milijuna dolara u korist Soon-sil Choi, bliske prijateljice južnokorejske predsjednice Park, u zamjenu za odobrenje spajanja dviju Samsungovih podružnica, što je Leeu pomoglo učvrstiti kontrolu nad konglomeratom koji je osnovao njegov djed.

Samsung osporava bilo kakve prijestupe od strane Leea, koji zahvaljujući odluci suda za odbacivanjem istražnog pritvora, može sada neometano nastaviti raditi na preuzimanju vodstva nad najvećom južnokorejskom tvrtkom, nakon što je njegov otac ostao onesposobljen zbog srčanog udara prije dvije godine.

Tužilaštvo namjerava nastaviti istragu slučaja Lee, no još uvijek nije poznato namjeravaju li ponoviti zahtjev za hapšenjem i pritvaranjem. Slučaj je inače dio šire istrage koja sumnjiči i desetke drugih južnokorejskih kompanija za slične aktivnosti, također u korist Choi.

Čitava se istraga odvija na valu otkrića korupcijskog skandala Park-Choi, koji je izazvao masovne prosvjede u Južnoj Koreji sa zahtjevom ostavke predsjednice Park, koja je zasad suspendirana sa dužnosti.

U novonastaloj atmosferi ponovno jačaju politička nastojanja za reformom „chaebola“, korejskih velikih obiteljskih konglomerata, kojom se želi modernizirati njihovo interno upravljanje i smanjiti njihov netransparentan utjecaj na državnu politiku.

Samsung je u Koreji često kritiziran da funkcionira po modelu carske monarhije, a jedan od vodećih oporbenih političara u Južnoj Koreji, Jae-in Moon je izjavio da Samsung mora postati „demokratskiji“ i smanjiti utjecaj jedne obitelji koja već preko tri generacije sama kontrolira čitavu kompaniju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next