Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Institut Ruđer Bošković: osnovana radna grupa za nautički dizajn Istaknuto

Institut Ruđer Bošković: osnovana radna grupa za nautički dizajn

Nakon prezentacije razloga, mogućnosti i suradničkih prijedloga, na Institutu Ruđer Bošković (IRB) osnovana je Radna grupa za nautički dizajn. Prezentaciju su pred zainteresiranima održali znanstvenici sa Instituta Karolj Skala, Davor Davidović i Branka Medved Rogina.

Riječ je o inicijativi formiranja tehnološke platforme malih i srednjih poduzetnika u domeni brodogradnje i nautičke industrije koju organizira Centar za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković s ciljem jačanja tehnološke i operativne podloge rada malih, srednjih i velikih tržišnih čimbenika. Inicijativa djeluje uz podršku projekta EU Horizon 2020 SESAME Net.

Cilj projekta vrijednog 2 milijuna eura jest povećati korištenje računarstva visokih performansi (HPC - High Performance Computing) među malim i srednjim poduzećima.

U svom je opširnom uvodnom izlaganju voditelj Centra za informatiku i računarstvo IRB Karolj Skala govorio o tome kako su računalne mreže i distribuirano računarstvo  prouzročili novu industrijsku revoluciju i o važnosti IT struke u takvom kontekstu. Istaknuo je da nema kraja razvoju mreža, koje su „alfa i omega za sve produktivne procese“ i da je stoga neophodno umrežavati ne samo računala, nego i društvo i ekonomiju.

HPC tehnologija predstavlja integraciju složenih algoritama, jakih računalnih sustava i brze mrežne infrastrukture s ciljem efikasnog, pouzdanog i brzog izvršavanja složenih programa uz postizanje visokih performansi. Nove računalne tehnologije omogućavaju razvijanje novih poslovnih procesa i stvaranja istaknute konkurentnosti na tržištu. Cilj inicijative sa Instituta Ruđer Bošković je uz podršku projekta EU Horizon 2020 SESAME Net uspostaviti simbiozu i suradnju između HPC centara i krajnjih korisnika, prvenstveno malih i srednjih poduzetnika, u ovom slučaju u domeni brodogradnje i nautičke industrije.

Skala je istaknuo da Centar za informatiku i računarstvo IRB nastoji bolje uključiti Hrvatsku u inicijativu Europske komisije I4MS, kojoj je cilj pospješiti usvajanje i primjenu ICT-a u proizvodnji. Inicijativa za uspostavu Radne grupe za nautički dizajn predstavlja iskorak u razvoju primjene HPC-a za srednja i mala poduzeća, a Hrvatska ima potencijal da povuče taj razvoj prema istoku Europe, smatra Skala.

Izlaganje o tehnološkoj podlozi suradnje iznio je Davor Davidović i prezentirao HPC sustav na IRB-u, koji se trenutno sastoji od pristupnog računala s procesorom 4 x 2,2 GHz AMD Opteron, 10 računalnih čovorova s ukupno 160 GB RAM, 1,4 TB ukupnog prostora na hard disku i mrežnu povezanost od 1 Gb. Svaki računalni čvor ima 8 Intel Xeon CPU-a od 2,33 GHz, 16 GB RAM, 140 GB diska, OS CentOS 6.7 uz dodatan softver kao što je OpenFoam 4.1, ParaView, Open MPI. Svemu tome pristupa se tekstualno putem Secure Shell (SSH) protokola.

Nakon što je Branka Medved Rogina iznijela različite moguće modele suradnje uslijedila je rasprava u kojoj se zaključilo da su zapravo već stvoreni uvjeti za donošenje konkretne odluke o osnivanju Radne grupe za nautički dizajn, koja bi se priključila postojećem Hrvatskom klasteru konkurentnosti pomorske industrije – MarC. Prisutni su prijedlog jednoglasno prihvatili.

IMG 20170112 114445Prof. dr. sc. Karolj Skala, voditelj Centra za informatiku i računarstvo IRB

Upitali smo profesora Skalu kako to da se Centar za informatiku i računarstvo IRB pored beskrajno opširnih mogućnosti primjene HPC-a odlučio krenuti upravo od pomorske industrije. „U Hrvatskoj već postoje npr. automobilski klaster i klaster za pomorsku industriju. U automobilskom klasteru je veliki uspjeh postigla tvrtka Rimac, koja je između ostalog i primjenom HPC-a uspjela doći do vrhunskih rezultata. Pomislili smo da isto to treba potaknuti i u ovom nautičkom dijelu pa da se i tu rode svjetski rezultati, na sličan način kako su i Slovenci već povukli u avio industriji. Pošto u regiji Slovenija već razvija avio industriju, Hrvatska bi trebala razvijati automobilsku i nautičku industriju, a nijedna se od tih industrija ne može razvijati bez HPC-a i dobro organiziranih sustava tehnološke podrške i razvoja tehnoloških platformi koje će pomoći tim malim firmama da naprave svjetski uspješne rezultate, da budu konkurentni i profitabilni na tržištu. Ako smo pomorska i turistička zemlja, imamo Jadran, resurse, znanja i ljude, Hrvatska bi u nautičkoj industriji trebala biti predvodnik regije. To je smisao i ideja.“, rekao je Skala.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next