Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Održan SecureCroatia Conference, zadnji ovogodišnji susret (ISC)² Istaknuto

Foto: HGK Foto: HGK

Najveća međunarodna udruga stručnjaka za sigurnost informacijskih sustava, International Information System Security Certification Consortium, znana i po skraćenom imenu (ISC)², svoj je zadnji ovogodišnji susret u regiji EMEA održala u Zagrebu, točnije u hotelu Sheraton, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK).

Konferencija okuplja stručnjake iz računalne sigurnosti, što je goruća tema u vremenu kada se poslovanje, uprava i privatne komunikacije u potpunosti već oslanjaju na digitalne tehnologije.

Cilj konferencije je osiguravanje platforme za otvorene rasprave, umrežavanje i dijeljenje trenutačnih iskustava u svladavanju svakodnevnih izazova s kojima se suočavaju osobe zadužene za zaštitu tvrtki, vlada i organizacija u borbi protiv rastuće razine kibernetičkih opasnosti. Udruženje (ISC)² je okupilo širok spektar industrijske podrške, uključujući partnere EuroCloud Croatia, OWASP i Cloud Security Alliance (CSA) kako bi se naglasili izazovi vezani za temu zaštite virtualnih organizacija.

Konferenciju su pozdravivši prisutne otvorili Emil Perić iz Odjela za tehnološki razvoj i IT HGK i direktor (ISC)² EMEA Adrian Davis.

emilperic800x45058528f01609d8Voditelj Odjela za tehnološki razvoj i IT HGK Emil Perić; foto: HGK

"Konferencija nastoji približiti aktualnosti koje se događaju u svijetu u području informacijske sigurnosti, zakonsku regulativu u EU i informacije o novim načinima ugroze informacijske sigurnosti. Pritom je važna uloga gospodarstva koje raspolaže poslovnim i javnim informacijama, njegove obveze te mogućnosti za razvijanje poslovnih rješenja", istaknuo je Perić, dodavši da su važne i prilike koje se gospodarstvu pružaju za dobivanje financijskih sredstava iz EU fondova. Perić je istaknuo i aktivnosti HGK te izradu brošure o financijskoj sigurnosti. "Gospodarstvu će pomoći u stjecanju uvida u to što je dosad učinjeno, što treba još poduzeti, ali i u stjecanju uvida u druge alate radi olakšavanja vlastite samoprocjene", kazao je Perić. Tijekom svog je izlaganja također i upozorio: „Sve je moguće hakirati – stvari, ljude, informacije.“

adriandavis800x45058528f0134e80Generalni direktor (ISC)² za regiju EMEA Adrian Davis; foto: HGK

Adrian Davis predstavio je (ISC)², koji diljem svijeta okuplja više od 120.000 članova i napomenuo je da se hrvatska podružnica nalazi unutar najveće regije organizacije, koja obuhvaća čitavu Europu, Afriku i Bliski Istok. "Nastojimo uspostaviti platforme pomoću kojih će stručnjaci za informacijsku sigurnost moći učiti jedni od drugih i dijeliti svoja iskustva u svijetu u kojemu se opasnosti za organizacije ubrzano mijenjaju", istaknuo je Davis.

Keynote govor održao je i viši savjetnik u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske i predstavnik Hrvatske u nekoliko odbora EU i NATO-a Vinko Kuculo. Govorio je o Nacionalnoj strategiji kibernetičke sigurnosti, a riječi je bilo i o tome kako tvrtke izlaze na kraj sa zadovoljavanjem nove Opće uredbe EU o zaštiti podataka (rok za usklađivanje je svibanj 2018.), kako koristiti strojno učenje za kibernetičku obranu te koje taktike upotrijebiti za povećanje svijesti o sigurnosti i strateškim pitanjima za virtualne organizacije. Kao mogući dobri koraci ka unapređenju kibernetičke sigurnosti u Hrvatskoj predlaže se ministar zadužen za nacionalnu kibernetičku sigurnosti, otvaranje nacionalnog centra za kibernetičku sigurnos, uvođenje doktrine kibernetičke obrane i vježbanje sigurnosnih praksi.

vinkokuculo800x45058528f0100888Viši savjetnik u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske Vinko Kuculo; foto: HGK

„Još smo uvijek jedna od najugroženijih europskih nacija. Postoji još mnogo koraka koje moramo napraviti. Prije svega, nedostaje nam zakon o kibernetičkoj sigurnosti, nedostaje nam središnje državno tijelo za kibernetičku sigurnost. Nadam se da ćemo potpunom implementacijom Strategije kibernetičke sigurnosti preći prvi korak u dostizanju drugih razvijenijih europskih država.“, rekao nam je Kuculo nakon izlaganja.

Vrlo je simpatičan nastup imao Yves Le Roux, a govorio je o svojim iskustvima vezanim za regulaciju zaštite podataka u EU, u čijoj implementaciji je sudjelovao. Upozorio je na dva glavna problema tijekom svog izlaganja. Kao prvo, rekao je da su političari u pravilu neinformirani pa često donose regulative koje tehnički nije moguće sprovesti i kao drugo, implementacija nekih regulativa bude skuplja nego plaćanje penala za njihovo neprovođenje pa se mnoge tvrtke radije odlučuju plaćati kazne umjesto provođenja regulacije, koje time postaju neefikasne.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next