Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nova generacija gaming biznisa u novom broju Vidia Istaknuto

Nova generacija gaming biznisa u novom broju Vidia

Gaming je jedna od profitabilnijih industrija u svijetu i jedna od najbrže rastućih u Hrvatskoj. Poslovnjacima će stoga svakako biti zanimljiva tema o video igrama kao servisima, u kojoj uspješni hrvatski developeri objašnjavaju kako i zašto poslovni model igara kao servisa mijenja igrače i industriju.

Danas više nitko ne zazire od "free to play" igara ukoliko one donose zanimljiv sadržaj i gameplay, a cure i dečki iz Cateia Gamesa, Nanobita i Lion Game Liona se oko toga jako angažiraju pa im se trud isplatio.

Igre kao servisi VIDIClanakVelika

Glavna tema broja je Sonyeva nova konzola PlayStation 4 Pro i PlayStation VR headset. Kad su stigli u naš Vidilab, nije bilo nikoga iz redakcije, marketinga i tajništva tko nije poželio isprobati novu generaciju PS gaminga. PS4 Pro uvodi Sonyev gaming u 4K i VR vode te predstavlja dostupniju alternativu VR gamingu kakav nude HTC Vive i Oculus Rift. U novom Vidiju ćete saznati koliko se dobro Sonyjevo VR gaming rješenje nosi s high-end konkurencijom.

PS4 i PS VR VIDIClanakVelika

Nismo zaboravili ni usporediti konzolu s desktop računalom istog cjenovnog razreda kako bismo otkrili kako se može nositi s njom. Dakako, to se odnosi samo na gaming, jer je jasno da igrača konzola nije PC pa sigurno nećete kupiti Playstation za profesionalnu obradu videa, izradu prezentacija ili pisanje tekstova za Vidi.

Pored toga, novi Vidi donosi i usporedni test gotovih gaming PC konfiguracija dostupnih na domaćem tržištu. Složili smo u VidiLabu i dva „jeftina gaming PC-a“ i dokazali da 1080p gaming nikada nije bio dostupniji nego danas. Naime, dolaskom grafičkih kartica AMD Radeon RX 460 i Nvidia GTX 1050 moguće je složiti izrazito jeftine igrače konfiguracije, bez da vam pate performanse u igrama.

Usporedni test konfiguracija VIDIClanakVelika

Da ne bi sve bilo samo u igrama, za startupe i investitore je vrlo interesantna tema o platformi Funderbeam, iz koje ćete saznati kako Zagrebačka burza u suradnji s estonskom tvrtkom planira promijeniti način ulaganja u startupe.

Za one koji žive dinamičnim životom i nužno im je da mogu raditi i u pokretu, donosimo temu o "mobilnom uredu" tj. pregled najboljeg prijenosnog hardvera za pojedinačna zanimanja, uz čiju pomoć će grafički dizajneri, ekonomisti, marketingaši, menadžeri, fotografi, programeri, DJ-evi, arhitekti, inženjeri, video montažeri, profesori, nastavnici i znanstveni novaci svoj ured, studio ili učionicu lako iznijeti izvan svojeg klasičnog radnog prostora.

mobilni ured VIDIClanakVelika

Trebate li prebaciti podatke iz relacijskih u nerelacijske baze podataka, pročitajte 1. dio teme o prijenosu podataka iz SQL u NoSQL baze podataka. Nastavak i dovršetak teme očekujte, naravno, u sljedećem, jubilarnom 250. broju časopisa Vidi u siječnju 2017.

U posebnim prilozima časopisa pronaći ćete teme o IPTV-u i beskontaktnom plaćanju, a na "odjavnoj špici" nalazi se nova kolumna našeg Miroslava Ambruša-Kiša Maka koji će vam otkriti kakve veze ima otac raketa Wernher von Braun s ocem Dooma Johnom Carmackom.

Novi broj časopisa Vidi naći ćete na svakom kiosku.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next