Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Projekt GRASS: razvoj socijalnih vještina uz pomoć IT-a Istaknuto

Projekt GRASS: razvoj socijalnih vještina uz pomoć IT-a

Uvriježeno je mišljenje da nas tehnologija čini manje društvenima, no postoje i oni koji smatraju suprotno, da ona može doprinijeti razvoju socijalnih vještina. U CARNetu u Zagrebu je predstavljen projekt GRASS (Grading Soft Skills). Istraživački i inovativan projekt već tri godine razvija pedagoške pristupe te potiče razvoj i primjenu IT-a za podršku kontinuiranom prepoznavanju, razvoju, vrednovanju i priznavanju socijalnih vještina (soft skills) različitih dobnih skupina i razina obrazovanja na način kojim bi ove vještine mogle postati predmet formalne potvrde i priznanja.

Partneri na projektu dolaze iz četiri zemlje: Hrvatske, Irske, Srbije i Švedske. Iz svake zemlje partnera u projekt je uključena po jedna visokoškolska ustanova (Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, KTH u Stockholmu, University of Limerick u Irskoj i Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu) i po jedna ustanova iz područja osnovnog ili srednjeg obrazovanja (Geodetska tehnička škola u Zagrebu, Coláiste Chiaráin u Limericku, Prva kragujevačka gimnazija, Väsby New Gymnasium u Švedskoj). Razvili su rješenja za evaluaciju, kategorizaciju i priznavanje socijalnih vještina čija bi primjena koristila europskim građanima, naročito mladima, kao kvalitetna priprema za buduće tržište rada u Europi.

Uz čisto pedagoške metode, objasnio je Vladan Devedžić sa beogradskog Fakulteta organizacionih nauka, projekt se koristi i tehnološkim pomagalima, među kojima je najvažniji Mozilla Open Badges. Mozillin alat omogućava ocjene, potvrde i priznanja socijalnih (ali i svih drugih) vještina na formalan i neformalan, a u svakom slučaju zabavan način. Na razini čitavog projekta naročito se vreduju vještine poput kritičkog mišljenja, timskog rada, komunikacije, prezentacije i rješavanja problema, dok istovremeno svaka obrazovna institucija uz Open Badges vrednuje i znanja i vještine koje inače podučava. Na taj način učenici i studenti postaju općenito motiviraniji da izraze mišljenje, uključe se u timove, prezentiraju ideje i uopće razvijaju socijalne vještine vezano za svoju struku.

DSCN1927

Posebna je pažnja usmjerena na introvertne studente, objasnio nam je Donal Canty sa Sveučilišta u Limericku u Irskoj. Introvertnima uključivanje u takve aktivnosti općenito predstavlja veći stres nego ekstravertnim osobama, stoga se nastoji pružiti sigurno okruženje i postepeno vježbanje nastupa prvo pred sitnim, a onda sve većim grupama, kao i razviti osjećaj važnosti da se pojedinac izrazi u grupi.

Projekt je odabran od strane Europske komisije kao jedan od tri najuspješnija EU projekta iz područja edukacije, a razvijan je uz potporu EU Programa za cjeloživotno učenje (Lifelong Learning Programme (LLP)).

Pedagoška i tehnološka dokumentacija ovog projekta dostupna je na službenim stranicama i sudionici projekta se nadaju da će biti od koristi i drugim obrazovnim institucijama.

DSCN1968

Sve informacije, dokumentaciju i dosadašnje rezultate projekta možete naći na službenom webu projekta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next