Biz Tech web portal powered by vidi logo2

WhatsApp će dijeliti vaše telefonske brojeve s Facebookom Istaknuto

WhatsApp će dijeliti vaše telefonske brojeve s Facebookom

Popularna zamjena sa SMS – WhatsApp, koji je i u Hrvatskoj među najpopularnijim uslugama ove vrste, ima namjeru ubuduće dijeliti brojeve svojih korisnika sa svojom matićnom tvrtkom Facebookom, što je značajan odmak od njihovog dosadašnjeg stajališta po pitanju privatnosti.

Kad ih je 2014. godine Facebook kupio, osnivač WhatsAppa Jan Koum obećao je zaštitu podataka svojih korisnika tvrdeći da akvizicija neće utjecati na njihova pravila o privatnosti.

Ovo je prva promjena tih pravila od akvizicije i trebala bi omogućiti, tvrde iz WhatsAppa, relevantnije oglašavanje i prijedloge prijatelja na Facebooku. Pritom, sami brojevi neće biti dijeljeni ni prodavani oglašivačima niti ikakvim trećim stanama, nego ostaju unutar Facebook "obitelji".

Poruke ostaju zadano kriptirane i nikakav sadržaj koji se dijeli kroz WhatsApp neće biti vidljiv na Facebooku niti obratno, sadržaj podijeljen na Facebooku neće biti vidljiv na WhatsAppu.

"Naša vjera u vrijednosti privatne komunikacije je nepokolebljiva", tvrde iz WhatsAppa, ali neki korisnici nisu baš uvjereni pa je po društvenim mrežama moguće vidjeti izraze nezadovljstva.

WhatsApp zasad omogućava postojećim korisnicima izbor da odbiju dijeliti informacije o svom WhatsApp računu s Facebookom, no nema realne garancije da će tako i ostati prilikom nekih budućih izmjena pravila o privatnosti. Novi korisnici će, čini se, jednostavno morati pristati na ovakve uvjete.

Dok tvrde da unutar aplikacije neće biti klasičnih reklamnih bannera, WhatsApp ima više od 1 milijarde korisnika i istražuje druge mogućnosti oglašavanja kroz njihovu platformu.

Potez je ovo koji je nelagodan dijelu korisnika WhatsAppa, kao i potpuno beskoristan onima koji možda koriste samo WhatsApp, a ne i Facebook. Na valu nezadovoljstva ovom odlukom možda se otvara šansa za širenje nezavisnih i otvorenijih alternativa WhatsAppu, kao što je Telegram, to tek će vrijeme to pokazati.

Izvor: Reuters

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next