Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft objavljuje kod za PowerShell i porta ga na GNU/Linux Istaknuto

Microsoft objavljuje kod za PowerShell i porta ga na GNU/Linux

Nakon što je Bash postao dostupan za Windows, Microsoft se odlučio otvoriti kôd svog PowersShella i učiniti ga dostupnim za GNU/Linux i Mac OS. Iz Microsofta tvrde da gotovo trećinu virtualnih strojeva na Azureu pogoni Linux i skoro 60 posto IaaS ponuda trećih strana na Azure Marketplaceu je softver otvorenog koda. Stoga je nakon portanja .NET-a logično uslijedilo i portanje PowerShella, koji je u .NET-u razvijen.

"U prošlosti je Microsoftov poslovni fokus bio takav da je .NET, a s njime i PowerShell, bio dostupan isključivo na Windowsu. Ali ovo je nov Microsoft. Satyino vodstvo i Azure prebacili su nas na otvoreniji način razmišljanja, s klijentom u središtu pozornosti", piše Jeffery Snover iz Microsofta: "Microsoft želi steći preferencije klijenata kao platforma koja pokreće sve njihove radne zadatke – kako na Linuxu, tako i na Windowsu."

Istovremena dostupnost Basha na Windowsu i PowerShella na GNU/Linuxu i Mac OS-u mogla bi značiti da se zadaci karakteristični za obje ljuske i njihove skriptne jezike mogu obavljati istovremeno na sve tri platforme. Ovime znalci PowerShella ili Basha nisu više ograničeni isključivo na jedan OS, nego im njihovo znanje predstavlja prednost kod zapošljavanja bez obzira na platformu za koju se poslodavac odlučio. Također, u tvrtkama koje imaju odvojene Windows i Linux timove oni bi sada mogli bitno lakše surađivati.

Ipak nije sasvim jasno u kojoj mjeri će npr. PowerShell skripte za Windows zaista biti funkcionalne u GNU/Linux okruženju, pošto većina programa koje PowerShell poziva traži Windows Registry, koji izvan Windowsa jednostavno ne postoji.

Portanje i daljnji razvoj PowerShella sad se pod MIT licencom odvija na GitHubu, gdje su, osim za Windows, dostupni instalacijski paketi i za Ubuntu, CentOS (i Red Hat), Mac OS X i Docker. Portovi su za sada još uvijek u alpha fazi razvoja, a plan je proširiti podršku i na druge distribucije i platforme.

Pored komunitarne slobodne verzije, Microsoft će ubuduće objavljivati i svoju "enterprise" verziju PowerShella, temeljenu na otvorenom kodu sa GitHuba, koja će također biti dostupna svakom korisniku nekoga od podržanih OS-ova, bilo Windows bilo GNU/Linux.

Izvor: Microsoft Azure

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next