Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Vraćaju se Nokia telefoni i tableti Istaknuto

Vraćaju se Nokia telefoni i tableti

Nokia telefoni i tableti trebali bi se uskoro vratiti na tržište. U tu je svrhu osnovana nova tvrtka HMD global, koja bi trebala biti usredotočena isključivo na razvoj čitavog spektra mobitela i tableta pod Nokijinim brendom.

U sastavu vodstva nove tvrtke sa sjedištem u Helsinkiju u Finskoj, nalaze se već poznata lica iz Nokie i Microsofta, tako je npr. CEO Arto Nummela, koji je dosad vršio visoke funkcije u Microsoftovom mobilnom biznisu, a prije toga i u Nokiji. Predsjednik je Florian Seiche, dosadašnji podpredsjednik europske prodaje i marketinga za Microsoft Mobile, koji je ranije također radio za Nokiu, ali i za HTC.

Osim općeg ugovora s Nokia Technologies, HMD i od Microsofta otkupljuje prava na Nokia brend za tzv. "feature phones", tj. za one mobitele koji mogu npr. pristupiti internetu i puštati glazbu, ali nemaju napredne funkcionalnosti pametnih telefona. HMD je sada jedini svjetski ovlašteni korisnik Nokia brenda za telefone i tablete i planira isporučivati uređaje visoke kvalitete po cijelom svijetu.

Sav proces kupoprodaje i prijenosa prava i vlasništva trebao bi biti dovršen do kraja ove godine, a tijekom sljedeće tri godine HMD namjerava uložiti preko 500 milijuna američkih dolara u njihov globalni marketing.

Sasvim predvidljivo i ziheraški, plan je da buduće Nokia smartfone i tablete pogoni Android, računajući na dobitnu kombinaciju kultnog brenda i najpopularnijeg mobilnog OS-a. Ostaje, međutim, otvoreno pitanje u kojoj mjeri Nokia kao brend može danas prodavati Android uređaje, pošto je svoje kultno ime ipak izgradila na modelima kao što je 3310, na Symbianu i općenito na platformama prije Androida, s čijom je pojavom počela upravo gubiti popularnost.

Čini se da bismo odgovor na to pitanje mogli dobiti vrlo brzo, jer prema glasinama iz drugih medija, iz kineske filijale Nokie navodno su javili da prve uređaje možemo očekivati već krajem ove ili početkom sljedeće godine, ali ni Nokia ni HMD global nisu još ništa službeno objavili ni komentirali po pitanju datuma izlaska prvih modela.

EDIT: Na upit o glasinama o datumu objave prvih uređaja, iz Nokie su nam još jednom potvrdili da je HMD global sada ekskluzivni nositelj licence Nokia brenda za mobilne uređaje i dodali: "Ohrabreni smo reakcijama potrošača koje smo vidjeli na društvenim mrežama i drugim kanalima otkad je sporazum najavljen, stoga nas ne čude glasine i nagađanja o budućim proizvodima. Međutim, niti jedna od stranaka nije još dala nikakvu izjavu o pojedinostima budućih proizvoda, kao ni o vremnima za njihovo lansiranje. Kad dođe vrijeme, HMD će objavljivati takve najave, a ne Nokia."

Iz HMD-a su nam ranije javili da još nisu u mogućnosti reći išta o mogućem vremenu objave lansiranja prvih uređaja, ali javljat će nam sve buduće službene informacije, a mi ćemo ih, naravno prenijeti.

Izvor: HMD global

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next