Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kineski tehnološki prvak Xiaomi zabilježio pad prodaje telefona od 38% Istaknuto

Kineski tehnološki prvak Xiaomi zabilježio pad prodaje telefona od 38%

Kineska tvrtka Xiaomi, čija je vrijednost procijenjena na 46 milijardi dolara i koja je po uspjehu i ambiciji procijenjena kao mogući "sljedeći Samsung", zakazala je u prodaji pametnih telefona i u drugoj četvrtini godine zabilježila u Kini godišnji pad prodaje od 38%. Time je Xiaomi pao čak na četvrto mjesto najvećih prodavača smartfona u Kini, jednome od najvećih tržišta na svijetu.

Prema izvješću IDC-a, boljima od Xiaomija u Kini pokazali su se Huawei (1. mjesto), OPPO (2. mjesto) i vivo (3. mjesto), koji bilježe rast, pogotovo OPPO, čiji se godišnji rast pokazao većim od 124%.

Pad bilježi i Apple, koji se s padom od gotovo 32% našao na petome mjestu po prodaji pametnih telefona u Kini. Dok je 4-inčni iPhone SE donekle oporavio prodaju iPhona na Zapadu, čini se da Kinezima mali telefoni jednostavno nisu interesantni.

Osim telefona, Xiaomi je u novije vrijeme počeo proizvoditi i druge uređaje koji su se pokazali relativno uspješnima, kao što su pročišćivač zraka, izuzetno koristan u velikim kineskim urbanim centrima, ili fitness narukvice koje obavljaju sve potrebne funkcije za bitno manju cijenu od konkurencije velikog imena. No, kako komentiraju iz IDC-a, pametni telefoni, koji su Xiaomiju glavni izvor zarade, neće se prodati sami od sebe.

Pad prodaje Xiamoijevih pametnih telefona mogao bi biti uzrokovan zastarjelim marketingom, kao što su plakati i reklamni panoi. Nedostajalo im je i orijentacije ka mladim korisnicima. Osim toga, nisu uspjeli diferencirati svoje telefone kakvim interesantnim ključnim značajkama. A konačno, sudeći po komentarima po webu, čini se da je i relativno poskupljenje telefona također odigralo svoju ulogu.

Svakako je interesantna dinamika kineskog tržišta, gdje se lideri stalno izmjenjuju i čini se naprosto nemoguće da se netko tamo zaista zadrži kao "sljedeći Samsung". Možda je tome tako i zato što su kineske tvrtke rijetko trendsetteri u IT-u, nego njihov je uspjeh češće rezultat toga što prate trendove koje nude po povoljnijim cijenama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next