Biz Tech web portal powered by vidi logo2

IBM u Zagrebu otvara Client Innovation Center Istaknuto

IBM u Zagrebu otvara Client Innovation Center

Čini se da je ovaj put službeno – IBM zaista otvara svoj centar u Hrvatskoj, o čemu je bilo već govora u svibnju.

Barem bi se tako moglo zaključiti iz činjenice da je IBM Hrvatska na Facebooku i na Twitteru podijelio link na Vijesti.hr koji o tome kratko izvještava. Vijesti.hr govori o globalnom centru za korisničku podršku pod službenim imenom Client Innovation Center pa nije sasvim jasno radi li se o običnom call centru ili o čemu "ozbiljnijem". IBM Hrvatska još uvijek nije odgovorio na naš upit.

Prema drugim izvještajima, može se zaključiti da se radi o tehničkoj i inovacijskoj podršci IBM-ovim poslovnim klijentima, koji će raditi 24 sata dnevno 356 dana u godini, a zapošljavat će visokokvalificiran kadar. Kroz nekoliko godina u centru bi se trebalo otvoriti 500 radnih mjesta. A korisnicima bi kroz centar trebalo biti omogućeno korištenje naprednih tehnologija i alata, uključujući IBM Watson Analytics.

Centar bi trebao započeti s radom u prvom kvartalu sljedeće godine i ne planira se gradnja nove zgrade, nego adaptacija neke postojeće. Točna lokacija još nije poznata.

Podsjećamo, u svibnju se već govorilo o mogućnosti otvaranja ovakvog centra u Hrvatskoj. Tada su slovenski mediji izvještavali o IBM-ovom odustajanju od Slovenije, koja, čini se, nije pristajala na velike porezne olakšice koje je investitor zahtijevao, a koje su navodno bile glavni element u pregovorima s vladama. Slovenska je strana tada tvrdila da svim stranim investitorima nudi iste uvjete. Osim Hrvatske i Slovenije, u pregovore je bila uključena i Slovačka.

Po svemu sudeći, zasad nam se i dalje čini da se tu zapravo radi o prijenosu i koncentraciji sličnih usluga iz Njemačke, Italije i drugih država prema europskom istoku, gdje postoji kvalificirani kadar, ali je cijena rada manja.

Još uvijek čekamo da nam se jave iz IBM-a s dodatnim pojašnjenima o kojima ćemo svakako izvjestiti.

 

DOPUNA: Umjesto od IBM-a direktno, odgovor smo dobili od njihove agencije za odnose s javnošću.

Iz priopćenja doznajemo još da će IBM Client Innovation Centar (sic) u Zagrebu na globalnoj razini pružati zaokružen spektar usluga za informatičku infrastrukturu i podatkovne centre opremljene kako IBM-ovim tako i heterogenim okolinama uključujući proizvode drugih IT proizvođača.

Zagrebački će surađivati i s drugim IBM-ovim inovacijskim centrima za korisnike u svijetu. Pružat će tehničke usluge koristeći IBM-ove kognitivne alate čime će pomagati korisnicima da što brže prihvate nove tehnologije i stvaraju inovacije. IBM-ov Centar otvorit će i nova radna mjesta te će surađivati s fakultetima u Hrvatskoj na programima mentorstva i profesionalnog usavršavanja talenata s tehničkih škola i fakulteta, još u fazi studiranja.

U predstojećoj kampanji zapošljavanja, IBM bi u Centru trebao u sljedećim mjesecima i godinama zapošljavati studente i stručnjake koji posjeduju znanja iz područja jezika, informacijskih znanosti, matematike i srodnih škola i fakulteta.

Na naš upit o tome u kojim su aspektima hrvatski uvjeti za otvaranje Centra bili povoljniji od slovenskih – nije bilo komentara.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next