Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pojedinac tuži Apple za povredu patenta, traži 10 milijardi dolara odštete Istaknuto

Pojedinac tuži Apple za povredu patenta, traži 10 milijardi dolara odštete

Thomas S. Ross sa Floride traži od Applea 10 milijardi dolara odštete i 0.5% udjela od budućih prodaja iPhonea, iPoda i iPada, koji su navodno plagijat njegove ideje.

Ross je 1992. godine podnio patent u SAD-u za pravokutni uređaj, zaobljenih rubova s pozadinski osvijetljenim ekranom koji bi mogao svirati glazbu, pohranjivati knjige i biti nadograđen telekomunikacijskim hardverom. Zahtjevu je priložio i tri crteža, a uređaj je generički nazvao "Electronic Reading Device" (ERD).

U svojoj tužbi Ross ističe da su iPhone, iPad i iPod uređaji suštinski isto što i njegov ERD. Međutim, nakon što je 1992. Ross podnio patentni zahtjev, zanemario je uplatu potrebne takse pa je u travnju 1995. patent proglašen napuštenim. Ross ipak smatra da je već i sama prijava patenta dovoljna osnova za tužbu.

Osim 10 milijardi dolara odštete i 0.5% udjela od budućih prodaja, Ross od Applea zahtjeva i povlačenje svih patenata koji se tiču spornih uređaja.

Realno je teško zamisliti da bi jedan pojedinac sam mogao imati uspjeha na sudu protiv jedne korporacije kao što je Apple i njene dobro uvježbane pravne mašinerije, pogotovo s obzirom na nespretnost Rossovog slučaja zbog napuštanja patenta još 1995. godine. Ipak, depatentizacija tzv. "iStvari" mogla bi se učiniti interesantnim ishodom za druge velike i male tvrtke koje proizvode tablet računala, e-readere, pametne telefone i slične uređaje i koje bi mogle stoga biti eventualno privučene ovome slučaju.

Izvor: The Register

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next