Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Na crnom tržištu moguće je za sitan novac kupiti pristup kompromitiranim serverima vlada i tvrtki Istaknuto

Na crnom tržištu moguće je za sitan novac kupiti pristup kompromitiranim serverima vlada i tvrtki

Svojevrsni eBay za kriminalce prodaje pristup kompromitiranim serverima, njih preko 70000, sa kojih kupci mogu izvršavati opširne cyber napade po cijelom svijetu.

Prema izvještaju Kaspersky Laba, ovu "tržnicu" vodi grupa koja govori ruski, a nudi pristup hackiranim računalima u vlasništvu vlada, tvrtki i sveučilišta iz 173 zemlje nesvjesnih da se ovo događa. Cijene se kreću već od 6 američkih dolara po kompromitiranom serveru. Svaki server dolazi opremljen raznim softverom za pokretanje "denial-of-sevrice" napada na druge mreže, pokretanje "spam" kampanja, nezakonitu proizvodnju bitcoina, kompromitiranje sistema za plaćanje putem interneta i sl.

Već od 7 dolara kupci mogu ostvariti pristup vladinim serverima iz različitih zemalja, što ukljućuje ministarstva trgovine, vanjskih i unutarnjih poslova i razne gradske uprave, rekao je Costin Raiu, voditelj Kasperskyevog tima za istraživanja i analize.

Tržište se zove xDedic, a ime proizlazi iz ruskog hackerskog žargona za servere pod kontrolom hackera koji ih prave dostupnima za korištenje trećim stranama. XDedic povezuje prodavače kompromitiranih servera s kupcima, a vlasnici xDedica uzimaju 5% novca koji se uplaćuje na profile za trgovinu, objašnjava Raiu.

Niske cijene, mogućnost pretraživanja napadačkih mogućnosti svakog servera, usluge zaštite identiteta neovlaštenih korisnika privlače kupce od početnika u računalnom kriminalu do državnih obavještajnih grupa.

Prema Kasperskyjevom istaživanju, među metama visokog profila nalaze se jedna američka zrakoplovna tvrtka, banke u SAD-u, Filipinima, Kazahstanu, Jordanu, Gani, Cipru, Južnoj Koreji i Saudijskoj Arabiji, kemijske tvrtke u Singapuru i Tajlandu i naftne kompanije u Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Raiu je odbio imenovati mete, ali je rekao da je Kaspersky obavijestio nadležna tijela raznih zemalja.

Upozorenje o xDedicu je Kaspersky Lab primio od jednog europskog pružatelja internetskih usluga, koji Raiu također nije htio imenovati.

Izvor: Reuters

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next