Biz Tech web portal powered by vidi logo2

HP Enterprise prezentirao novosti iz serverske i mrežne tehnologije Istaknuto

HP Enterprise prezentirao novosti iz serverske i mrežne tehnologije

U četvrtak 19. svibnja 2016. u zagrebačkom Golf & Country Clubu Megatrend poslovna rješenja i M San Grupa su prezentirali nove HP Enterprise (HPE) serverske i mrežne tehnologije.

Prezentaciju je držao Tomislav Lukačević, pretprodajni savjetnik u HPE-u. Prvo je predstavio njihovu novu generaciju hyper-converged serverskih sustava. Hyper-converged koncept cilja na konvergenciju servera, pohrane i umrežavanja u jednu platformu. Taj se pristup u praksi pokazao kao idealan za virtualizaciju, čineći je jednostavnijom i bržom nego na tradicionalnim serverima.

IMG 4018

Temeljena na HPE ProLiant DL380 Gen9 Serveru HPE-ova platforma – HPE Hyper Converged 380 – je specifična zbog svoje fleksibilnosti koja omogućava odabir i promjenu bilo koje komponente u nodeovima servera (količina memorije, pohrane, CPU, mrežni adapter) i njihovu nadogradnju u skladu s eventualno rastućim potrebama klijenata. Za VDI arhitekture podržava i jednu do dvije nVidia kartice po nodeu, čime se omogućava virtualizacija čitavih radnih stanica, uz podršku za 3D grafiku.

Na planu softvera, HPE Hyper Converged 380 kombinira VMware vitualizaciju i novi HPE HC User Experience UI back-end, koji korisniku omogućava kompletnu manipulaciju virtualnim okruženjem iz jedinstvenog sustava i jednog sučelja, a odlikuje se jednostavnošću i preglednošću u obavljanju svih dostupnih administracijiskih radnji, kao i u analitici perforamansi i upravljanju upozorenjima.

Trenutno je dostupan isključivo VMware vSphere virtualizacijski softver pa ako već nemate svoju licencu, HPE će vam je rado prodati u paketu sa svojim serverskim uslugama. Planira se u skoroj budućnosti omogućiti i podršku za MS Hyper-V.

Nakon hyper-converged, Lukašević je prezentirao i mrežna rješenja iz HPE-a, koja se sada u potpunosti nalaze pod brendom Aruba Networks, kompanije koju je HPE preuzeo 2015. godine. Aruba je inače brend poznat po wireless i mobility rješenjima, ali HPE je odlučio rebrendirati i svoju liniju mrežnih switcheva, tako da je sada kompletna mrežna oprema HPE-a pod brendom Aruba Networks.

IMG 4097

Aruba sada nudi kompletno harversko i softversko rješenje za mrežnu mobilnost i switching, žično i bežično, no svakako su najupečatljiviji na bežičnim rješenjima, namijenjenima prvenstveno poduzećima, hotelima, školama, sveučilištima, trgovinama i sl. Pomoću različitih tipova wireless kontrolera, access pointova i softvera koji sve to istovremeno kontrolira, moguće su nebrojene mogućnosti podešavanja mreže u nekom poduzeću ili instituciji.

U smislu mobilnosti posebno je interesantan Aruba Remote Access Point (RAP), koji preko bilo kojeg routera spojenog na Internet može komunicirati s Arubinim Mobility Controllerom i time omogućava spajanje s uredskom mrežom npr. od kuće, sa svim pristupnim dozvolama i ograničenjima koja se u uredskoj mreži nalaze.

Interesantan je i Aruba Meridian – softver koji koristeći podatke o lokaciji preko WiFi-ja može slati personalizirane obavijesti na mobilne uređaje i omogućava navigaciju čak i u zatvorenom prostoru, koristeći bilo kakve lokalne mape koje učita, uključujući tlocrte zgrada ili pojedinih soba. Ovo bi moglo biti pogotovo korisno za trgovine i ugostiteljske objekte, ali i za bolnice i sveučilišta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next