Biz Tech web portal powered by vidi logo2

SelectUSA Tech: Kako do biznisa u SAD-u Istaknuto

SelectUSA Tech: Kako do biznisa u SAD-u

O mogućnostima koje hrvatski poduzetnici imaju žele li otvoriti otvoriti tvrtku ili podružnicu tvrtke u SAD-u govorilo se u srijedu 18. svibnja 2016. u zagrebačkom coworking centru HUB385 na poludnevnoj konferenciji SelectUSA Tech: How to Start a U.S. Business.

Nakon uvodnog pozdrava američke veleposlanice u Republici Hrvatskoj Juliete Valls Noyens, američka komercijalna savjetnica u Europi Patrizia Gonzales prezentirala je inicijativu SelectUSA, kojom američka vlada želi poticati i olakšavati strane poslovne investicije u SAD-u. SelectUSA je osmišljen da bi omogućio lakši pristup američkim federalnim programima i uslugama vezanim za poslovna ulaganja. Kao centralno mjesto inicijative Gonzales je istaknula website , koji osim što olakšava pristup informacijama pri odabiru idealne poslovne lokacije u SAD-u, nudi i mnoge informacije o američkim federalnim programima i uslugama koje su dostupne poduzećima aktinivnima u SAD-u, uključujući kredite, garancije, porezne olakšice i sl. "Ulaganje u SAD-u znači rast i u Hrvatskoj", istaknula je Gonzales. 

IMG 3953

Prvi panel je otvorio Vladimir de Franceschi iz Founder Institutea i tvrtke Inventus Law, govoreći o pravnim aspektima otvaranja poduzeća u SAD-u. Pritom je savjetovao pokretanje "incorporate" poduzeća u državi Delaware, jer je to tamo, tvrdi De Franceschi, najbrže, najjeftinije, najjednostavnije i zato što su dionice delawareskih korporacija najlikvidnija valuta. Nakon toga, iznio je upute o strukturiranju tipične koroporacije i upozorio da je upravni odbor (Board of Directors, a to može biti i jedna osoba) jedini odgovoran za sve aktivnosti korporacije, pogotovo ako nešto pođe po zlu. Ako se kreće s već postojećim poduzećem iz Hrvatske, De Franceschi savjetuje kretanje s društvom s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i onda krenuti s podružnicom na području tzv. Silicijske Doline (što vrijedi i za poduzeća osnovana direktno u SAD-u), jer se tamo kreće glavnina kapitala, pogotovo vezanog za tehnološki sektor. 

Nakon De Franceschijevog izlaganja riječ je preuzeo Mladen Vukmir, govoreći o pravnim pitanjima vezanim za intelektualno vlasništvo. Primijetio je da hrvatska poduzeća često previše ulažu u zaštitu intelektualnog vlasništva, umjesto u njihov sadržaj. Upozorio je i na činjenicu da su patenti teritorijalni i vrijede samo za pojedine države. Tako hrvatski patent vrijedi samo za Hrvatsku, ali jednom kada je objavljen, on je poznat i izvan granica. Time se patentirajući samo u Hrvatskoj riskira da se isti patent izgubi drugim većim zemljama, kao što je SAD. 

IMG 3973

Miklos Santa iz EY-a govorio je preko video konferencije o ostvarivanju pravne prisutnosti u SAD-u, pri čemu je savjetovao kretanje prema SAD-u iz neke susjedne zemlje koja ima povoljnije porezne uvjete od Hrvatske, npr. Iz Mađarske. Hrvatska, kao ni druge zemlje biše Jugoslavije još uvijek nemaju ugovore s SAD-om o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Američke vlasti, kaže Santa, već dugo nisu ni pokrenule pregovore oko takvih riješenja s drugim zemljama, a zadnji je takv ugovor uspostavljen s Italijom početkom prošlog desetljeća. Iz njegovih saznanja nije izgledno da će se uskoro takvi pregovori pokrenuti između SAD-a i Hrvatske, a kada napokon i krenu, to je proces koji traje oko tri godine, upozorava Santa. 

Još jedan važan aspekt kod otvaranja poduzeća u SAD-u su vize. Elizabeth Harris iz američkog veleposlanstva u Zagrebu objasnila je kako je potrebno odabrati pravu vizu u skladu s načinom na koji se namjerava poslovati u SAD-u. Taj proces može biti kompliciran i dugotrajan pa ga je potrebno što prije planirati i pokrenuti. 

Na druga dva panela gosti su raspravljali o pristupu kupcima i financiranju i o svojim uspjesima u SAD-u. Josipa Majić iz Teddy the Guardian je ispričala kako su njima na CES-u pristupili iz Walmarta, što im je bio ogroman zalogaj za koji oni nisu bili u tome trenutku spremni, ali ga nisu htjeli ni izgubiti pa su bili prisiljeni prilagoditi se, u čemu su konačno i uspjeli. SAD je veliko i dinamično tržište na koje bi bilo dobro doći već spreman, jer mali startupovi mogu inače lako nestati u roku prve godine, rekla je Majić. Stoga su se svi prisutni složili da je potrebno razvijati mreže da bi se opstalo u SAD-u, ali i potencijalnim partnerima treba pristupiti spreman, znajući točno što se i kako želi postići. 

IMG 3992

Što se tiče birokratskih i poreznih poteškoća, Marko Kovač iz Repslyja je istaknuo također da je bitno biti usredotočen na posao i njegov cilj, a manje na birokratske probleme, jer se onda i oni sami po sebi riješavaju. 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next