Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google opet prešao Apple kao najvrjednija kompanija na svijetu Istaknuto

Google opet prešao Apple kao najvrjednija kompanija na svijetu

Unatoč nedavno potvrđenoj većoj vrijednosti Applea kao branda, čini se da je Google kao kompanija upravo postao vrjedniji od Applea. Nakon kratkotrajnog vodstva u veljači, Googleova matična tvrtka Alphabet u četvrtak je ujutro opet prešla Apple kao najvrjednija kompanija na svijetu prema tržišnoj kapitalizaciji.

Do promjene je došlo nakon što su Appleove dionice pale za oko 3%, s čime su pale na manje od 90 dolara po dionici po prvi put u skoro dvije godine. Alphabetove dionice, koje su taj dan također za nijansu pale, ipak nisu ugrozile svoj rast od približno 35% u proteklih godinu dana.

Apple je čvrsto držao titulu najvrjednije tehnološke kompanije još od 2010., kada je s procjenom od približno 220 milijardi dolara prešao Microsoft. Apple se od tada više nego udvostručio i time prešao Exxon Mobil i postao najvrjednija kompanija na svijetu uopće.

Apple je, međutim, u produženom padu od sredine 2015. godine, kad je usporila prodaja iPhonea i sad je po prvi put u 13 godina doživio i prodajne gubitke za proteklu četvrtinu godine. S druge strane, investitorima se sviđa nova Alphabetova struktura, koja odvaja rezultate Googleove osnovne djelatnosti od njegovih brojnih dodatnih projekata. Tako su dionice najpopularnije internetske tražilice dosegle nove visine krajem 2015. i početkom 2016. godine.

Izvor: Forbes

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next