Biz Tech web portal powered by vidi logo2

IBM planira "trenirati" Watsona za cybersigurnost Istaknuto

IBM planira "trenirati" Watsona za cybersigurnost

IBM je u utorak najavio Watson for Cyber Security, cloud verziju njihove tehnologije umjetne inteligencije (AI) s obukom iz računalne sigurnosti u s sklopu cjelogodišnjeg istraživačkog projekta.

"Radi se o korištenju Watsonovih sposobnosti učenja i razumijevanja smisla i konteksta ljudskog jezika i njihovoj primjeni na golemu količinu nestrukturiranih podataka o sigurnosti – blogove, znanstvene radove, itd. – koji nisu dostupni trenutnim sigurnosnim tehnologijama.", kaže Jeb Linton, glavni inženjer računalne sigurnosti na projektu Watson.

IBM će surađivati s osam sveučilišta s renomiranim programima o računalnoj sigurnosti, uključujući MIT i kanadsko Sveučilište Waterloo. Studenti će Watsonu davati podatke pod mentorstvom IBM-ovih inženjera za sigurnost, što će im omogućiti i stvaranje kontakata koji bi im kasnije mogli pomoći pri zapošljavanju.

Tako skupljene informacije mogle bi se kombinirati s bihevioralnim analizama radi boljeg shvaćanja prijetnji i određivanja prioriteta u budućnosti. Watson for Cybersecurity bi se mogao također koristiti i u kombinaciji sa sustavima za prediktivnu analitiku.

Brzina i točnost od kritične su važnosti u računalnoj sigurnosti i obje će biti značajno unaprijeđene zahvaljujući kognitivnom sustavu koji će raditi "rame uz rame" s čovjekom, napominje Linton. Watson će brzo pretraživati goleme količine informacija, razumijevajući zamršen jezik računalne sigurnosti, i ponudit će ljudskom analitičaru razne opcije rangirane prema pouzdanosti.

Potencijalna slabost ovog pristupa leži u složenosti određivanja kriterija prema kojima je određeni podatak vjerodostojan ili nije, jer postoje mnogi izvori koji mogu biti, ali i ne moraju biti relevantni, napominje Travis Smith, stručnjak za računalnu sigurnost u Tripwireu. Također, napadači bi mogli objavljivati lažne informacije ne bi li prevarili sustav da misli da su njihove aktivnosti dobroćudne.

Ipak, ako bi Watson mogao u suradnji s ljudskim hackerom vršiti i penetracijske testove, mogao bi iskustvom nadilaziti i takve probleme. Ne postoji konačno rješenje za računalnu sigurnost, ali jasno je da će se s kognitivnim računalstvom i zaštita i napadi podići na jednu sasvim novu razinu.

Izvor: TechNewsWorld

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next