Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tehnološki forum na Redditu bi mogao zabraniti websitove koji ne dopuštaju ad blockere Istaknuto

Tehnološki forum na Redditu bi mogao zabraniti websitove koji ne dopuštaju ad blockere

Forum na Redditu /r/ Technology najavio je u ponedjeljak da razmatra mogućnost blokiranja linkova na websitove koji traže od posjetitielja da isključe svoje ad blockere (programe za blokiranje reklama) prije nego im uopće omoguće pregledavanje sadržaja. 

Među problematičnim sitovima moderator foruma navodi i Forbes, koji je preko reklama korisnicima navodno servirao zloćudan softver. Stoga su Forbes i ostale websitove koji ne dopuštaju ad blockere na svojim stranicama počeli smatrati sigurnosnim rizikom za svoju zajednicu. 

Do srijede ujutro 90% korisnika foruma je glasalo u korist ovoga prijedloga. 

Ironija je u tome što se u konkretnom slučaju radi o tehnološkim sitovima, koji traže upravo publiku kakva se kreće na tome forumu. Time će npr. Forbes i Wired ostati blokirani pred potencijalnim klikovima tehnoloških entuzijasta sa foruma /r/ Technology na Redditu – i to njihovom voljom. 

Osim toga, mnogim online izdavačima reklame su glavni izvor prihoda i ad blockeri im uzrokuju znatne novčane gubitke. Stoga se neki od njih odlučuju da "prisiljavaju" svoje posjetitelje na isključivanje ad blockera da bi mogli uopće čitati njihov web sadržaj. No čini se da je publika odlučila uzvratiti udarac i blokirati takve izdavače na svojim internetskim mjestima. 

Ad blockeri su popularni pogotovo među tehnološkim informiranim korisnicima, na račun svjesti o sigurnosti, privatnosti ili troška podatkovnog prometa, a i stranice se obično brže podižu kad su reklame blokirane. 

Pred rastom ad-blocking tehnologije i svijesti o njenom postojanju, online izdavači koji financijski ovise o oglašavanju bit će ubuduće očito prisiljeni naći nove načine prikazivanja oglasa ili pronaći neki drugi vid financiranja.

Izvor: TechNewsWorld

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next