Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google otvara kôd Threada kako bi bolje konkurirao u utrci za IoT standarde Istaknuto

Google otvara kôd Threada kako bi bolje konkurirao u utrci za IoT standarde

U želji da uspješnije konkurira u aktualnoj utrci za stadarde u internetu stvari (IoT) Google je otvorio kôd svog mrežnog protokola Thread, koji se trenutno koristi u Nest proizvodima.

OpenThread je objavljen u srijedu na GitHubu pod BSD licencom i slobodno je dostupan svokome tko je zainteresiran i želi razvijati ovaj mrežni standard za IoT. Međutim, svaki proizvod razvijen na ovome protokolu morat će ipak imati certifikat koji izdaje Thread Group, u koju će se zainteresirani proizvođači morati učlaniti.

Ova odluka dolazi tjedan dana prije Googleove I/O konferencije, po čemu se može naslutiti da će Google tom prilikom imati niz najava vezanih za IoT. Voditelj Nest platforme Greg Hu rekao je da će OpenThread značajno ubrzati razvoj Threada u IoT-u, što će nametnuti Thread kao jednan od ključnih mrežnih tehnoloških standarda za međupovezane proizvode u kućanstvu. Thread je, naglašava, IPv6 protokol građen na otvorenim standardima i radit će s postojećim 802.15.4 bežičnim uređajima.

Googleovi rivali na polju IoT-a, Allseen Alliance i Open Connectivity Foundation već su ranije otvorili kôd svojih protokola i počeli su već pomalo skupljati korisnike na valu rasta IoT proizvoda na tržištu pa će Google i Thread Group sada morati hvatati korak za njima.

Google i Thread imaju već podršku proizvođača čipova kao što su ARM, Qualcomm i Texas Instruments, a Thread Group trenutno broji preko 200 članova, među kojima Schneider i Samsung. Međutim, IoT je još uvijek vrlo novo i kaotično područje i svakakvi se preokreti još uvijek mogu očekivati.

Izvor: The Register

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next