Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Organizirana dvodnevna međunarodna konferencija Data Science Monetization 2016 Istaknuto

Organizirana dvodnevna međunarodna konferencija Data Science Monetization 2016

Tema ove dvodnevne konferencije koju su organizirali članica IN2 grupe IN2data i agencija Eventa 01 je znanost o podacima, dok je naglasak stavljen na monetiziranje goleme količine podataka koje tvrtke posjeduju i svakodnevno prikupljaju. Svaki dan u svijetu se stvara 23 trilijuna GB podataka, a tek mali broj tvrtki ispravno koristi dostupne alate kako bi izvukle korist analizirajući ih i potom koristeći za donošenje poslovnih odluka, poslovnu inovaciju ili personalizirane ponude za prave korisnike u pravo vrijeme.

Vizija monetizacije podataka razlikuje se od tvrtke do tvrtke, a ovaj događaj poslužio je kako bi se prezentirale različite ideje i iskustva iz znanstvenih i poslovnih krugova i na osnovu toga produbilo znanje o tematici.

„IN2 grupa protekle 24 godine bavila se produciranjem rješenja preko kojih se skupljaju ogromne količine podataka. Tvrtke te podatke često doživljavaju kao opterećenje, jer ih treba skladištiti i brinuti se o njima, no ti podaci predstavljaju bogatstvo. Pametnim pristupom, uz niz alata i znanstvenika, iz njih se može dobiti informacije koje mogu poslužiti boljem upravljanju tvrtkama.“ – rekao je predsjednik Uprave IN2 grupe Ante Mandić, koji je otvorio konferenciju.

Tvrtka IN2data nastala je kao prva službena Data Science inicijativa u regiji i dio je IN2 grupe. Uži tim znanstvenika IN2data čini sedam eksperata s doktoratima iz područja napredne analitike. Slijedi ih pet eksperata za specifične industrije te dva suradnika. IN2data inicijativa jedinstven je spoj poslovnog iskustva i baznih analitičkih znanja, a njezini stručnjaci autori su više od 20 knjiga u zemlji i inozemstvu te preko 150 znanstvenih i stručnih radova.

Usluge tvrtke uključuju kreiranje prediktivnih modela, analitiku na podatkovnim setovima raznih veličina (data-mart, data-lake, data-warehouse, big-data), posebno snažnu ekspertizu u primjenama SNA metrika, modelima segmentiranja i vrednovanja klijenata, cross/up sell modelima, modelima akvizicije, detekcijama anomalija u raznim industrijama, churn modelima, sustavima ranog upozorenja te socijalnog CRM-a.

Prvi dan konferencije, prvenstveno namijenjen poslovnoj publici, donio je uvid u znanost o podacima i načine na koji se oni obrađuju i analiziraju. Prvo predavanje održao je prof.dr. Dragan Primorac, koji je govorio o korištenju genetike u različitim područjima poput forenzike i istraživanja migracija stanovništva u povijesti. Dotaknuo se i regenerativne medicine, navodeći pri tome primjer liječenja na osnovu genotipa, na temelju kojeg liječnici pacijentima određuju optimalne količine određene terapije.

profdrDraganPrimorac

Jiri Materna iz multinacionalne kompanije CGI održao je predavanje "Od podataka do dijamanata" u kojem je istaknuo različite primjere upotrebe machine learninga kod kojih se do poslovnih odluka dolazi na temelju računalnih predviđanja temeljenih na podacima. Prezentirani primjeri obuhvaćali su različite industrijske vertikale, a jedna od njih je primjerice korištenja podataka o kvarovima liftova kako bi se predvidjelo idealno vrijeme za preventivna servisiranja.

Goran Hacek iz Rimac automobila prezentirao je iskustva te tvrtke s analizom podataka koristeći primjer njhovog automobila Tajima e-runner concept-one razvijenog za jednog japanskog vozača utrka. Navedeni automobil testirali su na Grobniku, pri čemu su, zahvaljujući uređaju iz automobila koji se spaja na Internet, u stvarnom vremenu dobivali oko 500 parametara, koje su mogli odmah analizirati u sjedištu tvrtke te izvršiti preinake na automobilu odmah po njegovom povratku s Grobnika.

Dr. Nikola Ljubešić s Filozofskog fakulteta predstavio je okupljenima data science kroz tri zanimljiva primjera nestrukturiranih podataka. Identifikaciju jezika pojasnio je primjerom pretrage objava (tweetova) o konferenciji na slovenskom jeziku na društvenoj mreži Twitter, analizu sentimenta kroz primjer praćenja pozitivnih i negativnih reakcija na društvenim mrežama koje su nastali nakon jedne oglašivačke kampanje, a tematsku klasifikaciju odnosno analizu podataka koji imaju određenu strukturu, kroz primjer sortiranja pristigle elektroničke pošte.

U popodnevnim satima program konferencije podijeljen je u pet paralelnih smjerova koji su prikazali na koji način se analiza velikog broja podataka može koristiti u maloprodaji, telekomima, zdravstvu i farmaciji, financijama i osiguranju te nacionalnoj sigurnosti, dok će drugi dan konferencije biti namijenjen stručnoj publici te će obraditi brojne analitičke i matematičke modele.

Sponzori konferencije su tvrtke CGI, Hewlett Packard, Algebra i Microsoft.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next