Logo
Ispiši ovu stranicu

Manje razmišljamo, manje smo produktivni, ali tehnologija nam pomaže Istaknuto

Manje razmišljamo, manje smo produktivni, ali tehnologija nam pomaže

Tvrtka Lenovo provela je globalno istraživanje u svrhu razumijevanja navika razmišljanja, identificiranja nedostataka u razmišljanju i otkrivanja novih načina razmišljanja kroz tehnologiju.

Prema rezultatima istraživanja Think Report, ispitanici diljem svijeta tvrde kako pate od gubitka produktivnosti - otprilike dva sata dnevno - zbog svoje nesposobnosti svrhovitog razmišljanja, i to prvenstveno zbog sagorijevanja (burnouta), stresa i mentalnog umora koji doživljavaju zbog ogromnih društvenih promjena u posljednje dvije godine.

U sklopu istraživanja anketirano je više od 5.700 ljudi diljem SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Japana.

Ispitanici uglavnom smatraju kako vanjski događaji u posljednjih nekoliko godina (kao što su pandemija koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, gospodarski poremećaji i tome slično) pridonose i pogoršavaju distrakcije, povećano obavljanje više zadaća odjednom i umor, što dodatno narušava kvalitetu njihovog razmišljanja.

Ne vjeruju u poboljšanje situacije

Tek 34 posto ispitanika provodi vrijeme u jasnom, dubokom i produktivnom razmišljanju kad je vrijeme za to, dok se njih 64 posto oslanja na praktično ili razmišljanje nužno za preživljavanje. Tri četvrtine donositelja odluka na području IT-ja uvjereno je kako se njihovi kolege bore s jasnim i produktivnim razmišljanjem.

Većina ispitanika smatra kako se situacija ne popravlja te predviđa da im život neće postati lakši niti manje stresan u sljedećih nekoliko godina.

Općenito, ispitanici vjeruju kako je tiho okruženje ono što mora biti broj jedan za bolje razmišljanje. Ispitanici u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj su izjavili kako tehnologije za uklanjanje buke vrednuju najviše kao pomoć u postizanju dubljeg razmišljanja.

Evolucije na području komunikacijskih i kolaboracijskih tehnologija se smatraju najkorisnijim značajkama u promicanju boljeg razmišljanja.

Učenje kako svrhovitije koristiti tehnologiju, uključujući postavljanje granica, ograničavanje smetnji i smanjenje pretrpanosti informacijama može nam pomoći u izgradnji boljih navika razmišljanja.

Dvije trećine ispitanih krajnjih poslovnih korisnika traži informacije o tome kako tehnologija može pomoći u ostvarenju jasnog, dubokog i produktivnog razmišljanja. Također, spremniji su u odnosu na opću populaciju preispitati svoj odnos s tehnologijom. Na primjer, mnogi smatraju da bi pojednostavljivanje zadataka moglo pomoći pojedincima u boljem razmišljanju.

Najveći dio anketiranih donositelja odluka na području IT-a se osjeća optimistično u pogledu tehnologije kojoj njihovi suradnici imaju pristup te smatra kako ona omogućuje jasno razmišljanje zaposlenicima i organizacijama.

Bilo da je riječ o izvršavanju zadataka u roku, potrebi za sastankom ili prilici za nove ideje i izume, više od 60 posto ispitanika misli da tehnologija pomaže pojedincima da lakše dođu do kritičkih, refleksivnih, suradničkih, ekspanzivnih/istraživačkih i/ili novih vrsta razmišljanja.

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.