Biz Tech web portal powered by vidi logo2

ISTRAŽIVANJE: Razina informatiziranosti nabavnog procesa u hrvatskim tvrtkama Istaknuto

ISTRAŽIVANJE: Razina informatiziranosti nabavnog procesa u hrvatskim tvrtkama

Informatizacija nabavnog procesa ekstremno je promijenila način poslovanja, naravno ne samo nabavnog sektora već kompletan način na koji tvrtke danas posluju. Svjetske kompanije odavno su spoznale važnost nabave, čiji je proces doživio potpuni informatizacijski obrat. Prema istraživanju ITBIU (Information Technology Business Unit, naše analitičko-istraživačke jedinice), Hrvatske tvrtke zadovoljne su efikasnošću svojih nabavnih procesa, točnije njih 82,35%, dok ostatak smatra kako se treba kontinuirano nadograđivati, te da efikasnost nikada neće biti stopostotna.

Iako zadovoljni efikasnošću, svaka tvrtka ima najslabije točke i prostor za unaprjeđenje postojećih procesa, tako se kao najveća slabost nabavnog procesa u velikim tvrtkama navodi pisanje narudžbenica sa 35,29%, dok je druga najučestalija slabost zapravo odobravanje zahtjeva 17,65%. U nedostatku vremena, odjeli unutar tvrtke sve lošije komuniciraju, pa se često nesporazumi prebacuju na pregovore s klijentima. Na pitanje koji dio nabavnog procesa treba unaprijediti, 35,29% direktora nabave odgovorilo je kako se tu radi o komunikaciji unutar tvrtke, te komunikaciji i pregovorima s dobavljačima.

Prema dobivenim podacima, nabava se u hrvatskim tvrtkama u čak 90 posto slučajeva još uvijek odvija prema papirnatim principima, uz improviziranu podršku nespecijaliziranih rješenja poput Excela, Outlooka i Worda, što rezultira nedostatkom kontrole nad procesima, sporim odobravanjima, dugotrajnim i skupim procesima, lošim protokom informacija i nedostupnošću podataka. Podatak koji je, nadamo se u svom usponu govori kako gotovo 50% ispitanika ima interno razvijeno rješenje nabavnog procesa. Istovremeno je bitno napomenuti kako u svom procesu nabave 17,65% ispitanika koristi specijalizirani softver za elektroničku nabavu koji obuhvaća eSourcing, eTendering i eAukcije.

Iako je proces nabave u svjetskim tvrtkama u potpunosti informatiziran, u hrvatskim tvrtkama njih čak 88,24% ne razmišlja o nabavi softvera za elektroničku nabavu. Softver koji je voditeljima nabave najviše zvučao poznato je softver eNabava sa 17,56%, dok su kao ostali poznati softveri navedeni Bravo solutions, Ariba i Proactis, svaki s nešto više od 5%. Poražavajuća činjenica jest da 70,59% ispitanika nije upoznato sa spomenutim softverom.

Idealan softver za hrvatske voditelje nabave trebao bi ubrzati proces nabave i postići nadzor nad nabavom, što potvrđuje podatak od čak 47,06%, dok ga u stopu slijede direktne uštede i

poboljšanje analize nabave s 41,18%, najmanje tražen cilj kod softvera za elektroničku nabavu jest osiguranje vremena potrebnog za istraživanje tržišta.

Unapređenje nabavnog procesa neizostavan je dio svake poslovne strategije, bez obzira na to je li riječ o malima ili velikima, proizvodnji ili trgovini, javnom ili privatnom sektoru. Pametna nabava ne podrazumijeva samo najnižu cijenu, nego optimiziranje procesa nabave uz podršku visoko tehnoloških rješenja koji podržavaju cjelokupni nabavni kanal i sve faze nabave.

Napomena: istraživanje je provedeno na uzorku od 52 tvrtke, komuniciralo se s direktorima i voditeljima odjela za nabavu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next