Biz Tech web portal powered by vidi logo2

HP Envy 15 i Spectre x360: donekle bučni, ali odlični poslovnjaci Istaknuto

HP Envy 15 HP Envy 15

U zadnjem Vidiju, br. 253, recenzirali smo odlične nove prijenosnike poslovne klase iz HP-a. Zajednička im je odlična kvaliteta izrade, ekran, baterija, aluminijsko kućište i Bang & Olufsen zvučnici, ali i nijansu bučan hladnjak, što bi nekome moglo i zasmetati. Riječ je o laptopima HP Envy 15 i HP Spectre X360, jedan s ektranom od 15" i drugi od 13,3", koji će zadovoljiti sve vaše poslovne i osobne zahtjeve od laptopa.

HP Envy 15

Kako smo navikli od HP-ove Envy serije, kako u desktop, tako i u laptop segmentu, ona ponovno u punom smislu opravdava svoje ime. Zavidni neće biti samo drugi korisnici zbog odličnog dizajna i performansi, već zavidni mogu biti i drugi proizvođači metalnih laptopa, koji često ne mogu parirati HP-ovoj kvaliteti izrade.

Ovdje se radi o klasičnijem modelu laptopa i šarke ne dozvoljavaju potpunu fleksibilnost od 180 stupnjeva, što je i logično budući da ovaj model nema touchscreen. Nedostatak dodirnog ekrana nadomješten je odličnim kontrastom i kutovima gledanja, kao i veoma visokom rezolucijom za 15-inčnu dijagonalu (3200 x 1800 piksela). Time je skaliranje obavezno, a mi smo najzadovoljniji bili s 200%, što je pak izoštrilo i uvećalo elemente UI-a, ali i smanjilo realno iskoristivu površinu ekrana. No, dojam je odličan kada skaliranje radi ispravno, što je srećom zbog Windowsa 10, češće nego prije.

Sam pokrov ekrana je također zanimljiv, budući da se na završetku nalazi zakrivljeni jezičak cijelom duljinom kućišta, koji laptop podiže za par milimetara od površine na kojoj se nalazi. To je sasvim dovoljno za pristojniji protok zraka, kao i nagib tipkovnice, makar i za 5 stupnjeva.

Kao i kod HP Spectre x360, i ovdje je prisutan problem hektičnog ventilatora koji se veoma kratko zadržava na određenim okretajima. No u ovom modelu to se ipak događa nešto rijeđe, pretpostavljamo zbog većeg metalnog kućišta, koje sa sobom nosi bolju mogućnost pasivnog raspoređivanja topline. Time se Envy 15 dulje zadržava u fanless modeu, no uglavnom samo kada se na ekranu nalazi statična slika koja ne zahtjeva previše naprezanja procesora, poput prikazivanja desktopa.

Performanse su očekivane za ovu konfiguraciju. Radi se o i5-7200U procesoru, dakle o Kaby Lake seriji, koja sa sobom nosi nizak TDP za bolje performanse, kao i sasvim pristojan integrirani Intel HD620 grafički čip. Iako se HD620 relativno dobro snalazi s umjerenijim Full HD gamingom, gaming u nativnoj rezoluciji Envyja 15 je naprosto nemoguć. Prebacimo li se pak na niže rezolucije, primjerice FHD, zbog skaliranja nam se na ekranu može prikazati poneko zamućenje. No ipak, ne radi se o gaming laptopu, već o laptopu za opću primjenu, uz pokoji intenzivniji zadatak. Upravo u toj namjeni smo najviše pogodovali od veće rezolucije, koja je korištenje ovog modela napravila odličnim.

Kada uzmemo u obzir sve što smo do sada rekli o modelu Envy 15, rezultat autonomije pri reprodukciji videa od 9,5 sati je naprosto fantastičan, pogotovo kada uzmemo u obzir da se radi o 15 inčnom modelu s visokom rezolucijom. Ovakve rezultate autonomije bismo mogli očekivati od modela opremljenih Y serijom procesora s pasivnim hlađenjem, no nikako od laptopa ove dijagonale, uparenog s relativno tankim kućištem.

HP Envy Cinnamon

Spomenuvši autonomiju pri reprodukciji videa, moramo pohvaliti i odlične zvučnike, koji nose B&O potpis, tipičan za više HP klase. Zvuk je bogat, jasan i glasan, ponajviše zbog direktnog usmjerenja prema korisniku, s bočnih strana oko tipkovnice. Budući da su i zvučnici relativno razvučeni, separacija lijevog i desnog kanala je također pristojna, stoga je stereo dojam i više nego dobar.

HP Spectre X360

Od viših HP-ovih ešalona ponude nikako ne očekujemo prosječnu kvalitetu izrade, no i s našim visokim očekivanjima HP je nadmašio samog sebe. Kućište je izrađeno od aluminija te se veoma lako može povući paralela s Appleovim modelima, kojima se HP sa Spectre x360 stavlja uz bok. Sve je izrađeno vrhunski, ništa ne škripi, a šarke koje dozvoljavaju visoku fleksibilnost ostavljaju odličan i čvrst dojam. Tako laptop možemo prebaciti u šatorski način ili ga pak preklopiti u kiosk mod, kao i tabletni mod, nešto na što smo već navikli u convertible klasi laptopa.

HP Spectre x360 6HP Spectre X360

Slično je i s tipkovnicom koja, iako je pomalo mekana ostavlja dobar dojam u pisanju. Tipke su razumno raspoređene, makar su obrubi oko kućišta minimalni, čime se Spectre x360 unatoč 13,3 inčnom ekranu približava više gabaritima kućišta koja bismo očekivali primjerice od neki 11,6-inčnih modela. Površina je iskorištena maksimalno što se najbolje vidi po spomenutim obrubima oko ekrana i tipkovnice koji su minimalni, najbolji u klasi.

Veoma dobri su i zvučnici ispod ekrana koji s obzirom na tankoću kućišta ostavljaju odličan dojam. S desne strane pak nalazimo dva USB C porta, od kojih jedan služi za punjenje, što je svakako dobar korak za budućnost u kojoj nam treba samo jedan punjač. S druge se strane nalazi klasični USB A port koji će poslužiti za spajanje eksternih memorija i periferije dok USB C periferija ne uzme veći zamah na tržištu.

HP Spectre x360 3

Iako često znamo pokuditi izbor ekrana u HP-ovim modelima, ovdje kao da se radi o iskupljenju za sve osrednje panele pa stoga pred sobom imamo ekran koji se može podičiti odličnim kontrastom i kutovima gledanja. Budući da se radi o touchscreen modelu, refleksije na površini ekrana su nešto više, no ponovno, očekivane. Stoga je rad u vanjskim uvjetima ili u uvjetima većeg osvjetljenja popraćen i s omanjim refleksijama okoline, no nešto niže od ponekog konkurentskog modela. Pošto se radi o 13,3-inčnoj dijagonali, Full HD rezolucija se čini optimalnom budući da ako nam nije problem nešto sitniji tekst, skaliranje unutar Windowsa niti ne pokrećemo.

Uvjetno rečeno, niža rezolucija pak sa sobom nosi i manje opterećenje grafičkog sustava, koji je odličan Intelov HD620 čime se pak najviše dobiva na autonomiji. Usputno rečeno, HD620 je sposoban i za neki laganiji gaming, čak i u Full HD rezoluciji, primjerice popularnih CSGO i Dota2 igara koje se na niskim detaljima i FHD rezoluciji opasno približavaju 60 FPS.

Autonomiju smo već krenuli hvaliti, a s više od 9 sati kontinuirane reprodukcije videa smo ostali oduševljeni. Rijetko se koji tanji model s punokrvnim laptopskim procesorom može približiti tim brojkama autonomije. Češće bismo ovakve brojke viđali na Y seriji procesora koji imaju tako nizak TPD da ne zahtijevaju niti aktivno hlađenje.

Intelov procesor 7200U spada u najnoviju Kaby Lake seriju pa stoga nudi veoma nisku potrošnju s relativno dobrim performansama čak i za pomalo iznad prosječno korištenje. Iako sumnjamo da će netko na ovom modelu producirati video i eksportirati ga u 4K rezoluciji, za neke druge zahtjevnije radove, poput obrade slika i vektorskih grafika, 7200U je i više nego dovoljan.

Time su i svakodnevne zadaće, poput pregledavanja interneta i rada u uredskim aplikacijama izvršene kao od šale. Dobrim performansama pridonosi i NVMe SSD koji nudi veoma dobre brzine čitanja s diska (preko 1500 MB/s), no pomalo razočaravajuće brzine zapisivanja, koje su čak niže od SATA3 standarda (300 MB/s).

Jedini indikator da smo u potpunosti upregnuli procesor leži u neočekivano bučnom ventilatoru koji je u radu pomalo hektičan. Ventilator, kada je pod opterećenjem, vrlo lako skoči na maksimalne okretaje, no on se na njima ne zadržava previše dugo već se veoma brzo, unutar sekunde ili dvije spušta na niže razine na kojima se ponovno zadržava veoma kratko te ponovno skače na visoke. Takav način rada proizvodi kontinuirane oscilacije glasnoće, što u konačnici postaje veoma zamorno. Kućište se pak relativno slabo zagrijava unatoč metalnoj konstrukciji, iz čega možemo zaključiti da je rashladni sustav, unatoč hektičnosti, veoma efikasan.

Piše: Ivan Luzar

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next