Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Travanjski CISEx Friday i prva redovna sjednica novog Upravnog odbora Istaknuto

Travanjski CISEx Friday i prva redovna sjednica novog Upravnog odbora

Udruga hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera – CISEx imala je vrlo živ kraj mjeseca travnja. Samo par dana nakon zadnjeg CISEx Fridaya u organizaciji prethodnog Upravnog odbora, odvila se i prva redovna sjednica novoga.

 U Zagrebu 22. Travnja 2016. održan je 21. CISEx Friday, na već tradicionalnoj adresi Pivane u Ilici 222. Redovno druženje članova i prijatelja Udruge hrvatskih izvoznika softvera započelo je izlaganjem o dosadašnjim aktivnostima udruge u proteklih par mjeseci i najavom budućih. Predavanje su održali Vedran Klanac i Tajana Barančić. Tijekom predavanja istaknuli su da je udruga CISEx u protekla četiri mjeseca:

  • ostvarila strateška partnerstva s tvrtkom Mapa znanja d.o.o. te HUB385
  • organizirala PR radionicu za tvrtke članice,
  • pokrenula projekt ljetnih praksi za studente sa ETH sveučilišta u Zuerichu, jednog od najboljih tehničkih fakulteta u Europi, u tvrtkama članicama. Projekt će se realizirati u suradnji sa studentskom udrugom IAESTE, a cilj je prikazati Hrvatsku kao kvalitetnu softversku destinaciju
  • prijavila projekt popularizacije programiranja i robotike za učenike srednjih škola u Zagrebu na Javni poziv Grada Zagreba

Primarni fokus bio je, međutim, izvještaj o dosadašnjim inicijativama prema predstavnicima državne vlasti i predstavljanje podataka o kontinuiranom rastu hrvatske IT industrije, ali i nekim problemima s kojima se ona susreće. 

Udruga CISEx je sredinom veljače ove godine podnijela službeno očitovanje na „Javne politike za razvoj i reformu tržišta profesionalnih i poslovnih usluga u Hrvatskoj“ – dokument Ministarstva gospodarstva (MINGO), koje je poslužilo kao temelj za sve ostale inicijative. MINGO je prihvatio i usvojio većinu prijedloga. Uz to, preliminarni podaci iz Fine za J62 skupinu za 2015. godinu pokazuju da je lani izvoz softvera porastao za 32,7 posto, na 2,03 milijarde kuna, što dokazuje da izvozno orijentirana softverska industrija ima snagu i sposobnost pokrenuti hrvatsko gospodarstvo.

Ipak, Tajana Barančić istaknula je da unatoč tome u Hrvatskoj iz godine u godinu nedostaje sve više IT stručnjaka, što zbog odlaska stručnjaka iz zemlje, što zbog rastuće potražnje za stručnim IT kadrom u zemlji. Prema neslužbenim podacima sa Zavoda za statistiku, od 2011. Do 2014. bilježi se gubitak od 10000 IT stručnjaka u Hrvatskoj. Na to se nadovezuju podaci iz ankete među članovima CISEx-a, prema kojoj je u 2015. godini izgubljeno njih 2000, a za 2016. godinu predviđa se gubitak od čak 4000 stručnjaka, što je više ljudi nego što ih godišnje stekne diplomu iz branše IT-a.

tajana

Stoga su pokrenute inicijative prema poreznoj politici RH, koje bi domaćim poduzećima olakšale zapošljavanje i zadržavanje stručnjaka, kao što su npr. radikalno rasterećenje poreza i davanja na plaće i omogućavanje plaćanja dodatnih pogodnosti radnicima (team, building, teretane, vrtići i sl.) bez obveze obračuna plaće u naravi. Zahtijeva se također i reinvestiranje dobiti po načelu ulaganja u nova radna mjesta i revitalizacija Državne potpore za istraživačko-razvojne projekte.

Konačno, da bi se olakšalo i poticanje obrazovanja u IT-u, traži se i oslobađanje od obveze plaćanja PDV-a na donaciju računalne opreme školama i obrazovnim institucijama.

S obzirom na zabilježen rast izvoza softvera iz Hrvatske, želi se vlastima IT prikazati kao presudna strateška odrednica Hrvatske ekonomije.

No, recentne aktivnosti CISEx-a ne svode se samo na lobiranje prema vlastima. Iva Gospodnetić je na CISEx Fridayu prezentirala i Centar karijera FER-a, preko kojeg poslodavci i studenti FER-a mogu jednostavno stupiti u profesionalni kontakt.

Ivica Vučetić i Mirjana Grubišić iz poduzeća InterCapital Risk govorili su još i o osiguranju profesionalne odgovornosti za tehnološke tvrtke i o osiguranju cyber rizika, što su u Hrvatskoj još uvijek nove teme.

Tim se inicijativama ujedno i prezentirao članstvu novi Upravni odbor, u sastavu Tajana Barančić (Astra d.o.o.), Dženan Lojo (TIS d.o.o.), Mateo Perak (Profico d.o.o.), Milan Puvača (Ofir d.o.o.) i Damir Popović (IT sistemi – Nove tehnologije d.o.o.), koji je za svoj mandat upravo i najavio poticanje obrazovanja i zapošljavanja u IT-u, ne bi li se uskladili rast domaćeg izvoza softvera i zapošljivost u toj industriji.

Novome je Upravnome odboru dvogodišnji mandat krenuo od 25. travnja 2016., kada je održao i svoju prvu redovnu sjednicu, na kojoj je za predsjednicu izabrana Tajana Barančić, za dopredsjenika Dženan Lojo te ponovno Dražen Đurinić (Domino grupa d.o.o.) za glavnog tajnika udruge.

Tajana Barančić je u razdoblju od 2013. do 2015. bila već i članica Suda časti CISEX-a gdje je uspostavila i metodologiju rada. U svojoj kandidaturi navela je kako će se boriti za upoznavanje udruge s državom te lobiranje za provedbu inicijativa: "Kroz CISEx lobirali smo za IT pa smo dizali i prepoznatljivost IT-a kao takvog uopće. Planiramo mijenjati pametnu specijalizaciju kroz jedno dvije godine. Želimo pojačati IT i njegovu prepoznatljivost te obrazovati i imati više programera." - navela je.

Sljedeće najavljene aktivnosti udruge su dva CISEx Fridaya, prvi u Osijeku 13. svibnja i drugi u Splitu 10. lipnja 2016.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next